Clujenii comandau alimente și băuturi la domiciliu în 1972! ”Curierul de acum 50 de ani arăta ca un ofițer KGB” - VIDEO


Livrările la domiciliu au explodat în România, implicit și în Cluj-Napoca, în pandemie, dar puțini mai știu că se făceau și pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu. 

La Cluj, era casa de comenzi a magazinului ”Sora”, care furnizeaza alimente, băuturi sau chiar lapte la domiciliu, în 1972. Studioul Cinematografic Alexandru Sahia a filmat în acel an reportajul ”Săptămâna în imagini - Carnet de reporter”.

Astfel de case de comenzi erau și în alte zone ale țării și livrau și alte bunuri, nu numai lapte. Comenzile se lăsau prin telefon, dar era un calvar să reușești. ”Stăteam la telefonul ăla câteva ore bune: suna veșnic ocupat. Era și normal, din moment ce un milion de alți bucureșteni făceau fix același lucru simultan cu mine: toți încercau să sune la casa aia nenorocită de comenzi. Spre capătul listei, după ce terminam cu alimentele principale, începeau adevăratele emoții. Cu voce tremurândă întrebam: „Ciocolată aveți?” ”Avem, dar e chinezească și o dăm doar dacă luați și creveți”. Luam și creveți, ce era să fac? Pe vremea aia, dacă intrai într-un restaurant, nu puteai să comanzi, pur și simplu, apă minerală. Ți se răspundea: ”Servim apă minerală doar dacă luați și vin”. În ton cu vremurile, dacă găseai ciocolată, ți se băgau pe gât și alte alimente care nu făceau vânzare atât de bună”, a relatat o bucureșteancă, pe site -ul Vice.ro.

În București, erau două case de comenzi: ”Minerva” și ”Albina”. 

Anumite alimente ”strategice" (carnea, de pildă), puteau fi cumpărate în limita a unu-două kilograme. Dacă găseai pui, mai mult de unul singur nu primeai. În rest, puteai comanda ca un boier mălai, făină, zahăr, ba chiar și lapte, dacă aveai noroc. Aveam o listă de cumpărături pe care le bifam, pe rând”, a mai relatat aceasta.

Comenzile veneau peste câteva zile, cu o dubiță așa cum apare și în imaginile filmate la Cluj-Napoca, în 1972. 

Cei care au amintiri despre aceste livrări din Cluj-Napoca pot lăsa comentarii mai jos.

Comentarii Facebook