Joi 9 Februarie

Cea mai veche stradă din Cluj marcată cu o bandă metalică, ce îi arată trecătorului că se află pe ”Ulița Podului” - FOTO


Cea mai veche stradă din Cluj este actuala stradă Regele Ferdinand, denumită în trecut Ulița Podului sau strada Turnului Porții Podului.

Această stradă a fost atestată documentar în anul 1362, fiind locul pe unde se intra în orașul fortificat. Pe ambele trotuare a fost montată câte o bandă de alamă, pe care sunt trecute datele istorice și care arată unde se afla poarta veche de acces în oraș.

Astfel de turnuri mai erau în vechiul Cluj, în jurul anilor 1400 - 1500, dar cel de lângă actuala Poștă era cel mai important. Acesta a fost cercetat de arheologi acum câțiva ani, în timpul lucrărilor de refacere a străzii Regele Ferdinand. 

Este unul dintre singurele turnuri, dintre puținele turnuri de poartă. Pe aici se făcea accesul înspre oraș și dinspre oraș. Am avut patru inițial, ulterior ele s-au multiplicat, dar acesta este singurul pe care avem șansa să îl documentăm arheologic, concret și direct. Știm aproximativ unde au fost și celelalte, dar din păcate nu am avut șansa să vedem cum au arătat, care a fost dimensiunea și structura lor. Aici, oportunitatea a făcut să găsim latura lui de vest, o latură foarte lungă, de peste 12 metri lungime, ceea ce înseamnă că era un turn deosebit de important. 

Turnul era important pentru că avem Someșul aici. Automat artera care ieșea din oraș trebuia să treacă peste Someș. Știm sigur că există un pod aici, care funcționa din veacul al cincisprezecelea, dacă nu mai devreme, dar știm să avem primul pod de piatră al Clujului, din secolul al șaisprezecelea. Acest pod din piatră este marcat chiar pe clădirea de pe colțul canalului morii, care amintește de funcționarea unui pod de piatră în anul 1580. 

Strada cea mai veche a Clujului, atestată, este așa numită strada Turnului Porții Podului, care apare în documentele din 1362. Practic, noi am găsit capătul celei mai vechi străzi a Clujului. Este extrem de important pentru un oraș să fie mândru de cea mai veche stradă care există acolo”, a explicat Cosmin Rusu, profesor la Universitatea Babeș Bolyai.

Cu ocazia săpăturilor de pe Regele Ferdinand au fost găsite și artefacte. ”Avem informații despre viața clujenilor de zi cu zi din Evul Mediu. Avem piese de inventar de mobilier. Avem o cahlă, o teracotă medievală, datată în jur de 1500, care s-a păstrat și spune o fabulă, fabula lupului sau a vulpii care predică sau vorbește gâștelor, pentru a le face neatente și pentru a le prinde mai ușor. Am găsit piese de armament, catarame, vârfuri de săgeți, pipe turcești. Sunt informații importante”, a mai spus arheologul clujean.  

Exact în zona în care era turnul, Primăria Cluj-Napoca a montat o bandă metalică unde sunt prezentate detaliile acestui turn.

166187046_875547223010768_6841986172242325628_n.jpg

Comentarii Facebook