Cât de frumos și ordonat era totul, în 1984, la serele de flori din cartierul Gheorgheni, creația lui Rudolf Palocsay - FOTO


Serele de flori din Gheorgheni, fondate de omul de știință clujean și botanistul Rudolf Palocsay, erau o adevărată nestemată a Clujului, în 1984. Totul era perfect ordonat, serele erau fără cusur, iar drumurile de acces asfaltate.

În imaginile păstrate de la un eveniment din 1984 se văd muncitorii, elevii care probabil făceau practică acolo. Locul era de o curățenie exemplară.

collage.png

Foto: Colorizate

Stațiunea de cercetare din Gheorgheni a fost fondată pe un teren cumpărat de Rudolf Palocsay. Omul de știință clujean și botanistul autodidact este una dintre marile personalități ale Clujului, care a lăsat în urmă o moștenire bogată, distrusă din păcate după Revoluție.

7e1f874f42637ac8eb421447b4d72cdf_966xJ__please_credit[palette.fm].jpg

Capture.JPG

Foto Google Earth: Așa arată acum Stațiunea

Născut în 12 martie 1900, Rudolf Palocsay a fost om de știință, botanist clujean, tatăl poetului Zsigmond Palocsay și bunicul actriței, regizoarei și cadrului universitar Palocsay Kisó Kata.

AMINTIRI DIN CLUJ Rudolf Palocsay, omul care a făcut Clujul un Rai al florilor! Creștea lanuri de garoafe și trandafiri pe dealul de lângă satul Borhanci - FOTO

Rudolf s-a născut într-o familie cu șase frați, unde pe malul Someșului, sub grădinile Mănășturului. Pentru că a trebuit să își ajute tatăl ca zidar, Rudolf a făcut numai 4 clase. A mai lucrat ca zilier la o moară și la fabrica de bere din Cluj-Napoca.

Tânărul Rudolf Palocsay a făcut stagiul militar la Mediaș, iar apoi revine și se pune pe studiat botanica. La 23 de ani, se angajează ca pompier și îl ajută pe comandant la amenajarea unei grădini în curtea unității. În 1926 obține un brevet de asistent grădinar. El s-a ocupat serios de grădina pompierilor, unde începe să lucreze la altoiri și încrucișări.

În 1933, a reușit să creaze o primă floare, pe care o numește „Lia Roșescu”, după numele fetei comandantului unității de pompieri și amenajează în curtea unității un rondou de flori în formă de cască de pompier. Presa a remarcat talentul tânărului pompier și deja Rudolf Palocsay a devenit cunoscut.

d492f7a57ca72e7aa93bd0148c931654.jpg

Inspirat și impulsionat, Rudolf Palocsay a cumpărat în 1935 un teren de lângă șoseaua spre satul Borhanci, care și acum îi poartă numele, iar din 1953 a devenit Stațiunea Experimentală Horti-Viticolă Cluj.

Comentarii Facebook