Miercuri 24 Aprilie

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj în 1910 - FOTO


Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cu colecții valoroase, cuprinzând incunabule medievale și numeroase rarități bibliofile. Biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2.100 locuri pentru cititoti în sediul central și în filiale.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca în anii 1910

Biblioteca a luat ființă în anul 1872, odată cu Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, prin înglobarea bibliotecii Muzeului Ardelean, bibliotecă înființată în anul 1859. Inițial a funcționat în clădirea centrală a Universității din Cluj, iar în anul 1906 a fost începută construcția actualului palat al bibliotecii după planul realizat de arhitecții Kalman Giergl și Fioris Korb. Edificiul a fost finalizat în anul 1908.

Colecțiile au fost mutate aici între anii 1908-1909, iar extinderea noului sediu a continuat până în anul 1934.

Cum arăta etajul al doilea al bibliotecii în anul 1910?

bcu.jpg

O Nouă inaugurare oficială, sub autoritățile române, a avut loc în 1920, în prezența autorităților și a familiei regale, fiindu-i atribuit numele „Biblioteca Universității Regele ferdinand I”. În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume.


Comentarii Facebook