Vezi de ce iubesc studenţii USAMV Cluj


Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj invită studenţii să studieze "studiezi la cea mai bună universitate de ştiinte agricole şi medicină veterinară din România!".

Pentru asta, mai mulţi studenţi au spus ceea ce gândesc despre USAMV Cluj.

"Mă număr printre cei care sunt azi foarte aproape de medicina veterinară, de ştiintele agricole, de stiintele vietii. Adevarat este ca nu mi-a trecut niciodata prin minte, suflet sau prin fata ochilor vreun semn vag cum ca îmi voi dedica viata vindecarii sau încercarii de a întelege comportamentul necuvântatoarelor în conditiile unei afectiuni de ordin medical, dar, iata-ma, studenta în primul an, viitoare doctorita de animale.

 
23 iulie 2011 era ultima zi în care se mai puteau face înscrierile la Facultatea de Medicina Veterinara, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca. Pe data de 20 iulie a aceluiasi an, undeva la orele dupa-amiezii, aflam de nereusita mea în ceea ce priveste admiterea la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tîrgu-Mures. Socant sau nu, consecintele acelui examen nu mi-au adus cu sine regrete, nu a fost doleanta mea cea mai arzatoare sa devin medic de oameni. Trei zile si trei nopti am  avut la dispozitie pentru una dintre cele mai importante decizii pe care aveam sa le iau pentru viitoarea mea cariera. Mereu mi-am dorit sa-mi ofer ajutorul oricui îmi cerea acest lucru si, iata, decizia era luata: am hotarât sa ajut acele fiinte de pe pamânt care nu ne spun niciodata unde si ce le doare, ne roaga doar din priviri sa ne aplecam ochii, sa le identificam si vindecam durerile. Si am venit la USAMV Cluj.", a spus Denisa Chebutiu studentiă în anul II la USAMV.

Studenta a mai mărturisit că parcul i-a lăsat o impresie foarte bună: "La prima mea intrare în incinta Universităţii n-am mai putut fi atentă pe unde păşesc, ochii mei alergau în toate directiile. Campusul universitar ofera un ambient special, înca de la intrarea principala, unde îti apare instant în minte imaginea din livada atent îngrijita a bunicilor. Vinovatii fara vina sunt arborii uriasi care vegheaza decorul verde crud, impunatori nu doar prin înaltime sau bogatia corolei, ci si prin placutele atasate de trunchi, pe care sunt afisate numele lor, Thuja occidentalis “Globosa”, familia din care fac parte, CUPRESSACEAE si originea, HORTICOL, Pinus pence Griselo, pinul de Balcani sau Picea pungnes Engelm, molidul argintiu HORTICOL. Cele patru facultati renovate în ultimii ani le-am remarcat în timpul plimbarii prin parc, sunt atent îngrijite si în jurul fiecareia exista amenajate gradinite pline de aranjamente florale, nu degeaba avem studenti seriosi la Facultatea de Horticultura. Cei de la Agricultura au grija în fiecare zi sa fie irigat gazonul, cred ca niste hectare bune, iar de câteva generatii încoace se ocupa si de plantarea puietilor si a semintelor de flori. Zootehnistii aloca o parte din timpul lor liber câinilor externati de la Spitalul Veterinar de Urgenta, fara stâpâni si adoptati de doctorii care predau la disciplinele din cadrul Medicinii Veterinare. Totul e atât de bine organizat precum o gospodarie ardeleneasca traditionala. Fiecare stie ce face si îi place la nebunie ceea ce face. Nimerisem în cel mai frumos campus universitar de pe Pamânt!

Primele zile de scoala... Odata intrata în salile de curs, am început, treptat, sa-mi cunosc profesorii, niste oameni amabili, care mi-au explicat cum e sa traiesti sentimentul de plenitudine spirituala ce ar trebui sa ma cuprinda dupa fiecare operatie reusita...
Încet, încet, pe parcursul primului an notele mele au crescut precum sutele de copaci si plante indigene sau exotice din campus. Adica au devenit uriase.

Acum e vară, şcoala s-a încheiat, dar eu nu prea as merge acasa, la Târgu Mures. Nu ma pot desparti de noua mea casa, USAMV Cluj-Napoca. Va astept si pe voi în toamna, cei care ezitati înca spre ce universitate sa mergeti!”.




Şi Dana Chiorean, o altă studentă, tot în anul II mărturiseşte că "ceea ce m-a determinat să îmi depun dosarul aici a fost, indubitabil, dorinţa de a fi medic, indiferent de specializare. Ca orice adolescent, aveam unele temeri legate de ceea ce urma sa se întâmple si toata vara am avut un sentiment de incertitudine legat de începerea facultatii. Primul lucru ce m-a linistit si mi-a indus o stare de calm interior a fost momentul vederii campusului universitar. E imposibil sa nu te îndragostesti de tot ce vezi în jur. Mi-a fost extrem de usor sa ma acomodez si sa-mi fac prieteni într-o facultate cu un colectiv atât de primitor, în care profesorii sunt exact acolo unde trebuie când ai nevoie. A ajuns sa-mi placa si stresul din sesiune. Un aspect de luat în considerare este ca toti colegii, cu nelipsitele halate albe stau în iarba, la povesti, relaxati, lucru pe care l-am vazut doar în filmele americane si... la noi în facultate. Am convingerea ca asa ma voi simti si în anul 6! Thumbs up, USAMV!".

 



Un al treilea student Razvan Bataiosu, în anul II povesteşte cum s-a decis să vină la Cluj, la USAMV „M-am decis sa urmez medicina veterinara, având în minte un singur gând: sa îmi dezvolt ferma de vaci pe care o detin în Leorda, judetul Botosani. Sunt sigur ca tot ceea voi învata aici îmi va fi de mare folos în viitorul afacerii mele. Mai sunt doua avantaje pentru care am ales acest domeniu de studiu. Întâi, stiu ca trebuie sa ai minimum un an vechime ca fermier pentru a primi fonduri europene în agricultura. În al doilea rând, dupa cei sase ani de studiu, la încheierea primului contract de munca în domeniu, facultatea îmi asigura o anumita vechime cu care ma pot prezenta pentru un post de medic veterinar.

De ce am ales USAMV Cluj Napoca? Raspunsul mi-a devenit clar în 2011: este cea mai buna universitate de profil din România, conform topului întocmit de specialistii Ministerului Educatiei şi confirmat de Bruxelles."

 

 

 

Comentarii Facebook