Un medic rezident din Cluj s-a RIDICAT în fața profesorului și a cerut DECENT să OPEREZE. Mulți alții au plecat în STRĂINĂTATE

 

Drama medicilor rezidenți din Cluj, dar și la nivel național, este că nu sunt lăsați să opereze pentru a-și face ”mâna”. Sunt și cazuri în care medicii se revoltă și își cer drepturile.

 

Trebuie să ai și constanță în ceea ce faci, pentru că degeaba faci acum o operație mâna întâi și o faci pe următoarea peste 5 luni. 

 

Nu poți să critici medicul pentru că nu te lasă în sală, dar poți să îți ceri drepturile și eu mi le-am cerut. De multe ori am avut de câștigat. Nu fiind agresivă, dar aducând argumente logice, accesând empatia lor, pentru că și ei au plecat de unde eram noi”, a spus la emisiunea Știri de Cluj LIVE, de joi seara, Diana Vlad, medic rezident acum la Spitalul CFR Cluj. (Vezi AICI declarația VIDEO, la minutul 18.00)

 

 

 

Un coleg de-al ei de la Institutul Oncologic a spus și care sunt spitalele clujene unde rezidenții sunt lăsați să opereze, dar că sunt puține la număr. ”Am colegi care sunt în aceeași situație cu mine, dar problema este a majorității medicilor rezidenți, eu vorbesc despre chirurgie generală, unde majoritatea nu văd cazuri foarte multe. Nu sunt lăsați să lucreze. Nu neapărat că sprijină pereții, dar operează hârtii, să zic așa”, a spus Radu Elisei, medic rezident la Institutul Oncologic Cluj.

 

De aceea majoritatea optează să plece, pentru că acolo sunt lăsați să lucreze, pentru că acolo sistemul sanitar are o altă gândire și o altă mișcare. Toată lumea știe că medicii din România, majoritatea trăiesc din ceea ce primesc de la pacienți, cadouri etc, etc. În foarte mică măsură primesc și rezidenții. Nu poți să spui așa ceva. Noi trăim din salariul pe care îl avem.

 

Cei care lucrează în Cluj, mai puțin Institutul Oncologic, Chirurgie 1 și Chirurgie 3, unde sunt clinici cu cazuistică foarte mare și ai de unde învăța, nu operează. În celelalte clinici activitatea este mult limitată și medicii rezidenți nu au posibilitatea de a vedea multe cazuri, nu au posibilitatea de a opera și învăța.

 

Diferența este foarte mare când ești mâna a doua într-o operație și alta să fii mâna întâi. Sunt foarte puțini medici în Cluj care lasă medicii rezidenți de pe specializările de chirurgie să pună mâna și să fie mâna întâi. Sunt unele clinici care lasă, iar eu nu pot fi nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat până acum, dar sunt clinici unde sunt mult mai puțini medici care lasă”, a mai afirmat Elisei. 

 

 

El a mărturisit că mulți medici rezidenți pleacă în străinătate tocmai pentru a putea învăța meserie și pentru a avea un viitor. ”Eu nu am fost în situația de a face presiune, dar au fost colegi care au plecat pentru că nu au fost lăsați să lucreze. Am colegi care vor să plece în Germania sau Anglia. Chiar și eu mă gândesc la varianta Vest, dar voi vedea.

 

Problema este că termini rezidențiatul și nu ai ce să faci. Eu ca și Cluj mă duc la Aiud, la Turda, dar acolo ce fac. Nu este anestezist și terapie intensivă. În felul acesta în 2 ani de zile de deprofesionalizezi, îți e frică să mai lucrezi. Trimitem pacienții la Cluj?”, a mai spus medicul rezident 

 

Despre mirajul străinătății a vorbit Diana Vlad, care a fost plecată 6 luni în Franța. ”Nici în străinătate nu umblă câinii cu colacii pe stradă. Te învață până la un moment dat, până în punctul în care se pot folosi de tine, după care mai departe nu te învață mare lucru. Măcar te plătesc mai bine, dar dacă trăiești acolo, la un nivel de trai mai înalt, nu te descurci, chiria este mai mare și cheltuielile sunt mult mai mari”, a spus tânăra. 

 

Alt of mare al rezidenților sunt salariile, care încep de la 800 de lei pe lună pentru un medic rezident de anul 1, și cresc spre 1.400 de lei în anul 4. ”Salariile sunt foarte mici și am colegi care nu își permit o pereche de pantofi noi. Nu mai vorbim despre cărți. Am ajuns să tragem tratate de medicină la xerox pentru că nu ne permitem să le cumpărăm în original. Ministerul Sănătății ne-a promis o creștere a veniturilor între 2 și 20%. Eu cred că un venit de bază de 500 de euro ar fi decent pentru un medic rezident, pentru a-și permite să trăiască”, a mai spus Radu Elisei.

 

Comentarii Facebook