Un medic din Cluj a făcut o operație în premieră. Un copil a fost trimis din București la Cluj și a fost salvat

 

Chirurgul clujean Marcel Tanțău a operat în premieră pentru Europa de Sud-Est un copil de 4 ani care suferea de o boală gravă. 

 

Micuțul a fost diagnosticat cu Achalazie și nu se putea alimenta. ”Am realizat, în premieră în România şi în Europa de Sud-Est, o intervenţie endoscopică la un copil în vârstă de patru ani şi şase luni, care suferea de Achalazie, o afecţiune a esofagului, care este o patologie foarte rară la copii. Muşchiul care permite trecerea alimentelor din esofag în stomac rămâne contractat şi nu permite trecerea acestora, astfel că alimentele stagnează la nivelul esofagului. Operaţia a durat aproximativ 40 de minute şi s-a desfăşurat fără incidente intra şi post-intervenţional astfel că, la 48 de ore de la intervenţie, alimenţia orală se desfăşoară normal în regimul lichidelor şi solidelor. Este o mare realizare, i-am ameliorat calitatea vieţii”, a spus Marcel Tanţău, chirurg în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca.

 

Operația aceasta a mai fost realizată la Cluj pe 50 de adulți, dar niciodată pe un copil. Tehnica folosită de profesorul Tanțău a fost aplicată prima oară în Japonia în 2008.

 

Copilul operat luni, 25 ianuarie, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca, a fost internat și în București, la Spitalul Marie Curie, iar medicii de acolo au luat legătura cu chirurgul clujean știind că acesta face astfel de operații, dar pe adulți. 

 

Ştefan, copilul operat, este din Buzău şi va fi externat în scurt timp. El se simte foarte bine.

Comentarii Facebook