Miercuri 24 Aprilie

Sediul Casei Municipale de Cultura, castigat in instanta de Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj


Cladirea in care functioneaza Casa Municipala de Cultura Cluj, in Piata Unirii 24, a fost castigata in instanta de Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) Cluj, pe baza unor "abuzuri si acte false".

Reprezentantii APM Cluj si-au revendicat rolul de continuatori ai Uniunii Industriasilor Cluj, organizatia care a detinut acest imobil in perioada interbelica. Asociatia Patronilor si Meseriasilor a solicitat in instanta retrocedarea cladirii in baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie - 22 decembrie 1989. Cererea APM Cluj a fost respinsa in prima faza, pentru ca asociatia nu a putut demonstra ca este continuatoarea Uniunii Industriasilor Cluj, dar ulterior a fost modificat statulul incheiat in 1990 si APM Cluj si-a revendicat rolul de urmas al vechilor proprietari ai imobilului.

Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj a revenit in instanta cu o noua cerere de revendicare si a primit castig de cauza. Primaria Cluj-Napoca a retrocedat pe hartie, in 2011, spatiul in care a functionat cinematograful Timpuri Noi, Casa Municipala de Cultura Cluj, iar RADEF a trebuit sa predea o alta parte a cladirii, cu birouri si depozitul pentru filme.

Directorul Casei Municipale de Cultura, Dan Brudascu, contesta sentinta prin care s-a obtinut retrocedarea acestei cladiri si a spus ca a sesizat procurorii DNA Cluj, deoarece au fost falsificate actele. "Asociatia Patronilor si Meserisailor nu este continuatoarea Uniunii Industriasilor Cluj. Nu a avut nicio legatura cu organizatia care a functionat in perioada interbelica. Am sesizat deja DNA-ul cu privire la acest aspect, precum si comisarul Uniunii Europene pentru Justitie. Adevarul va iesi la lumina, iar nu peste mult timp Casa Municipala de Cultura isi va desfasura activitatea tot in Piata Unirii, numarul 24", a declarat Brudascu.

Cele doua institutii trebuie sa paraseasca in scurt timp imobilul din Piata Unirii, in caz contrar seful APM Cluj, Augustin Fenesan, anuntand ca va trece la executarea silita. "RADEF trebuia sa ne predea imobilul cel tarziu la 1 ianuarie 2012. Pana acum nu au intreprins niciun demers in acest sens si in acest context vom trecere la excutarea silita. Si in cazul spatiului in care functioneaza Casa Municipala de Cultura vom proceda la fel. Daca nu va fi evacuat acel spatiu vom apela la executor. Speram insa ca nu va fi cazul si ca vom gasi intelegere", a declarat Augustin Fenesan, citat de Ziarul Faclia.

Primaria Cluj-Napoca a anuntat ca se cauta un alt spatiu pentru mutarea Casei Municipale de Cultura.

Comentarii Facebook