Social

Salvați Roșia Montană! Mii de clujeni au protestat în Piața Unirii - FOTO și VIDEO

   

Circa 5.000 de persoane au protestat în Piața Unirii și au cerut salvarea zonei de la Roșia Montană.

 

Mulțimea s-a strâns în Piața Unirii la ora 17.00, iar după circa o oră de scandări împotriva clasei politice care susține proiectul, protestatarii au pornit într-un marș prin centrul Clujului.

 

Oamenii au scabdat ”Nu corporația, face legislația”, ”Trădarea de țară, în aur se măsoară!” și ”Guvernul trădării, a pus capăt răbdării”.

coral1_1_1.jpg
1-9-2013, 18:26
364 vizualizări
34 comentarii
ManagerDeFotbal@yahoo.com8-9-2013, 16:58
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter)

Http://SmartUrl.it/RoML
mehi4-9-2013, 13:20
Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea a aurului.

A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef. Este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sînt acolo. Și cu toate astea, niciun ministru din România nu a fost curios să îi ceară opinia. Citiți mai jos ce crede specialistul Aurel Sântimbreandespre proiectul Roșia Montană.
Reporter: Care-i cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

Rep.: Unul dintre specialiști sînteți dumneavoastră…
A.S.: Am pretenția, și mi-e jenă că o afirm, că sînt cel care cunoaște cel mai bine zăcămîntul de la Roșia Montană.
Rep.: Cît aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană îi un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.
Rep.: Dar foarte puțin, bănuiesc.
A.S.: Da, dar la nivelul tîrnăcopului. Mii de ani oameni așa au trăit, la nivelul tîrnăcopului și al lopeții. Azi un gram, mîine zece, poimîine nimic. Acum, trebuie să știți că cei de la Gold Corporation exagerează în privința cantității de aur pe care cică o vor extrage.
Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate?
A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…
Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.
Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.
Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca preț, care sînt mai valoroase, tonele de aur și argint sau și mai multele tone din celelalte metale?
A.S.: Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.
Rep.: Pe lîngă aceste alte metale rare, mai e și problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica în valute.
A.S.: Absolut. Sînt șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumită în toți Apusenii, cu Mihăilă Gritta, care a trăit între 1762-1837 și care a găsit în galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a făcut șapte biserici și șapte școli confesionale în Munții Apuseni. Cine mai face așa ceva azi? Noi cică vom scoate 300 tone de aur, cu prețul căruia vom rade de pe fața pămîntului două localități cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu șapte biserici vechi, cu galerii romane unice în Europa, care pot fi vizitate în frac și cu pantofi cu lac, atît de bine-s amenajate și păstrate.
NORD2-9-2013, 14:34
Oameni au pareri impartite - alti decid pentru ei - este nevoie de locuri de munca dar in primul rand trebuie protejat ecosistemul - natura etc.etc. Cel mai important lucru - cel putin pt. acest oras este numarul de oameni care au participat!!!.Dupe cum se spune trebuie sa vezi ca sa si crezi dar exista inregistrari video etc..Atat de multa lume ! atat de multi tineri in strada I N C R E D I B I L !!!!!!!!Astazi pardon ieri au iesit pentru Rosia Montana - maine ??? Indiferent pentru ce au iesit acesti oameni in strada FARA INCIDENTE - dar adevarat cu blocarea pt o jumatate de ora a circulatiei in Centru exista speranta .Oameni buni exista cu adevarat o speranta !!!! Atat de multi tineri in strada intr-o duminica de inceput de Septembrie in Cluj Napoca ! indiferent pt. ce au protestat acestia .In Piata Libertati!!!
rmgc2-9-2013, 11:47
Atata timp cat pe mine nu ma afecteaza, din partea mea sa dea drumul la mina.
anti rmgc2-9-2013, 16:48
daca ar veni cineva la tine acasa, si ti-ar da 4 lei si ti-ar lua televizorul, calculatorul, bijuteriile, ti-ar sparge peretii si ti-ar lasa un mare c**** in mijlocul casei ai accepta ?
anti mafia2-9-2013, 16:58
pe toti ne afecteaza exploatariel toxice pamantului sfant romanesc fie ele cu cianuri, fie ele cu substante toxice injectate in pamant etc
Clujean9-9-2013, 12:37
O sa mori cu zile RMCGistule si tu si tot neamul tul cel prost. Si asta n-ar fi o mare priedere, ba dimpotriva, dar problema e ca ne va afect pe toti.
Sa curga cianura2-9-2013, 11:46
Sa inceapa exploatarea ca oamenii sa aiba de lucru si sa puna pe masa. Dupa aia cu poluarea mai vedem noi.
Curat2-9-2013, 15:26
Trebuia sa-ti dea mata cianura cu lingurita poate nu mai vorbeai prostii. De fapt cred ca nu mai vorbeai deloc. Dormeai linistit.
victor stanescu2-9-2013, 11:01
Sunt un angajat al Gold Corporation. Vreau sa spun ca lumea nu e constienta de faptul ca aceasta companie va oferi mii de locuri de munca. Acest lucru se va simti si in bugetul de stat, dar si in stilul de viata al viitorilor angajati.
Calin2-9-2013, 11:17
Am si eu un prieten care s-a angajat la inceputuri la acea companie sinistra. In clipa in care a aflat ce dezastru vor sa faca si-a dat demisia. Dar oamenii cu coloana sunt putini in tara asta. Majoritatea sunt lichele ca tine, care si-ar vinde si mama. Asta cu locurile de munca, si daca n-ar fi minciuna de rasul curcilor, tot a fi o scuza patetica! Adica sa permitem mutilarea pe veci a inimii Apusenilor, pentru niste locuri de munca! Daca locurile de munca sunt o scuza pentru activitati siniste si nocive, atunci hai sa legalizam producerea si comercializarea de droguri, sa vezi atunci locuri de munca!
Liviu2-9-2013, 12:59
Locuri de munca avem destule, doar scoli ne trebuie. Sunt curios cum se va angaja minerul din Rosia montana la RMGC, cand nici nu are Carnet de tip C sa conduca un excavator sau un camion. Vremea sapei si tarnacopului a trecut demult. Acum trebuie sa ai ceva studii ca sa ocupi un loc de munca chiar si in minerit.
Doc2-9-2013, 10:21
Imi pare rau ca acesti oameni care se dau mari ecologisti au fost prostiti de alde Ponta la alegeri. Daca erau intradevar ceea ce se considera, mergeau frumos la vot si votau partidul ecologist, care cam peste tot in europa civilizata strange un 10-15% din votori. Dar vitele noastre s-au dus sa-l puna pe hotu nr. 1 pe tron, iar acuma tot ca vitele ies in strada.
Din spatele monitorului rad de asa zisi ecologisti...fac pariu ca daca venea ieri RMCG si dadea 100 de euro oamenilor sa plece acasa...ramanea numai nevasta lui Boc in piata...restu mergeau sa-si cumpere votca si traga o betie...ca doara oricum luni nu-i zi de lucru.
P.S. nu am nimica cu oamenii care au iesit ieri in strada...am ceva cu inteligenta poporulu roman, care in 23 de ani de la revolutie inca isi da cu stangu in dreptul la fiecare alegeri dupa care isi plange in pumn.
Bodo1-9-2013, 22:55
Jurnalisti lingai ce sunteti!
Ies 5000 de oameni in strada si voi scrieti o stire de 5 randuri?
Aveti mainile manjite de mita.
Radu1-9-2013, 23:05
CORECT!
sb1-9-2013, 23:45
Adevarul despre protestul de azi!

http://www.apahida.ro/stiri/social/clujenilor-le-pasa-de-rosia-montana-2013-09-01/
Anita2-9-2013, 10:34
poate nu stiu sa numere, la calitatea jurnalismului din ziua de azi nu m-ar mira acest lucru.
Marcel1-9-2013, 22:00
Anca daraga dar ce legatura are fotbalul cu salvati rosia montana ?
masa de manevra....1-9-2013, 21:56
bravoo lor...!!!ecologisti adevarati...ii astept duminica viitoare la Faget,sa facem curatenie...
ps:daca vin doi e bine
eu2-9-2013, 0:31
lasa-mi un numar de contact si promit ca iti pare rau ca te-o vomat ma-ta! tu unde p**** ma-tii ai fost azi?! ai stat in faget sa-ti faca ma-ta laba jegosule? sper sa torn cianura pe mormantu lui ma-ta in timp ce tu privesti... il curat eu personal timp de 10 ani... cu P****! de-aia nu meritam noi nimic.... din cauza avorturilor nereusite ca tine.
Tu2-9-2013, 7:11
Bine-ti sade analfabet-agresiv si necrescut. S-a mutat stadionul in centrul orasului. Iata reactia tipica a unui ipochimen care nici macar nu stie unde-i Rosia Montana. Mizeriile astea au venit in Centrul Clujului doar pt. scandal. Jeguri si putori.
NU CORPORATIA FACE LEGISLATIA !!!1-9-2013, 20:40
http://www.flickr.com/photos/viid/9647448690/
Dan Mihai Racovitan1-9-2013, 18:41
Gay parade in centrul clujului :))))
gps1-9-2013, 19:10
idiotule! daca 5000 de oameni ies in strada sa isi apere tara se numește gay parade? cati oameni au murit ca tu tampitule sa ai ce sa pui pe masa si ca sa fii liber!
Dan Mihai Racovitan1-9-2013, 19:47
Numai oamenii prosti o fost care lucreaza pentru 150-200 euro :)))))
Zero1-9-2013, 20:18
Dan Mihai Racovitan mama ta nu s-a suparat aseara pt 5 euro, asa ca mai bine taci. Mars in Italia la capsuni daca nu iti intelegi rostul in tala asta, t**** ciorditor fara sens in viata.
Anca1-9-2013, 20:55
''Dan Mihai Racovitan'' e un cfr-ist ratat obsedat de un suporter U-ist. Nu-l luati in seama. Ungurii vor sa aprinda fitile aiurea din spatele monitoarelor
Anca1-9-2013, 20:56
De un suporter U-ist cu acest nume *
gogu1-9-2013, 21:10
Daca se intampla dezastrul, sper ca praful cu metale grele sa ajunga si la cocina ta si daca vreuna de nivelul tau, iti face plozi vreodata, sa iasa handicapati si fizic, nu doar mintal ca tine!
Dan Mihai Racovitan1-9-2013, 21:29
Eu am zis ce oameni am vazut la miting. Intelectuali de 2 lei. Oamenii saraci si obositi de viata :))))
Silviu1-9-2013, 21:39
Si maica-ta facea grup solitar sub curul calului
RADU1-9-2013, 22:19
Clujenii au fost de "milioane":
1. Nu am auzit o injuratura. Anumiti "jurnalisti" au declarat ca au fost injurati, greu de crezut....
2.Cand a trecut Salvarea toti s-au dat deoparte
3.Am trecut la o ora dupa terminarea intalnirii prin piata si nu era o bucata de hartie aruncata pe jos.

Brovo Clujeni, sa speram ca ne facem auziti si sa o facem "mai lata" daca situatia o cere.
@Dan Mihai Racovitan2-9-2013, 7:44
@Dan Mihai Racovitan, daca mama ta ar s*** coaiele mele ai fi mai fericit? Esti o rama obosita fraiere, singura ta salvare este sa te spanzuri. Cacatule cu ochi esti un frustrat, cred ca in copilarie tatal tau a abuzat sexual de tine de aceea ai facut in pat pana la 20 de ani dupa care sa te simti si tu barbat o abuzezi sexual pe mama ta..... e chiar urat sa faci sex oral cu mama ta Dan Mihai Racovitan!!!
@Racovitan9-9-2013, 12:44
Mai Racovitene, eu cred ca tu esti pe invers si nu te-ai uitat unde trebuie. La minting au fost pe langa tineri studenti si oameni care au 10 clase peste tine.

Cele mai citite ştiri din Social

1498 vizualizări
21-5-2018, 15:40
Cluj: Șoferul care a blocat accesul echipajului de Ambulanță a fost AMENDAT» Vezi tot
979 vizualizări
21-5-2018, 14:37
Liste de așteptare la Spitalul Municipal Clujana. Programările se fac greu. Care sunt explicațiile» Vezi tot
907 vizualizări
21-5-2018, 16:57
Șofer nesimțit, penalizat de un clujean. I-a lăsat un leu în parbriz - FOTO» Vezi tot
771 vizualizări
21-5-2018, 13:03
Un artist ambulant din centrul Clujului acuză că e vânat de Poliția Locală: E cerșetorie ce faceți - VIDEO» Vezi tot
533 vizualizări
21-5-2018, 15:59
CLUJ: Bărbat arestat pentru violență în familia. Își bătea iubita și copilul de 11 luni al acesteia» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?