Groapa de exterminare de la Pata Rât! Câți oameni au murit în ultimii ani

 

Câţi oameni mai trebuie să moară la Pata Rât pentru ca autorităţile să ia decizia definitivă în privinţa gropii de gunoi de la marginea Clujului? 

 

În ultimii ani s-au pus pe tapet două soluţii viabile: ori să se închidă definitiv groapa de gunoi de la Pata Rât, ori să fie interzis accesul persoanelor nevoiaşe, care îşi duc viaţa pe groapa de gunoi de unde adună materiale refolosibile pe care, ulterior, le revând la centrele de colectare, amplasate în zonă.

 

Niciuna dintre cele două soluţii nu a fost pusă în practică deoarece autorităţile nu au interes sau soluţii de rezolvare a situaţiei. În primul caz, deşi s-a vorbit că groapa de gunoi de la Pata Rât funcţionează fără acord de mediu şi va fi închisă, Garda de Mediu nu a făcut nimic pentru închiderea acesteia. Pentru a doua soluţie, şi anume îndepărtarea forţată a celor care locuiesc ilegal în zonă şi trăiesc din colectarea materialelor refolosibile, firma care administrează groapa de gunoi nu are niciun interes să clarifice situaţia, şi asta pentru că romi din zonă asigură sortarea manuală a gunoiului, încă de la momentul în care camioanele de gunoi se pregătesc să descarce. Ulterior, materiale adunate de persoanele nevoiaşe sunt revândute la centrele de colectare care au sediul în vecinătatea rampei, de unde apoi se retrimit la marile companii care reciclează materiale refolosibile.

 

Până la găsirea unei soluţii, autorităţilor nu le rămâne decât să inventarieze numărul persoanelor care au murit în ultimii ani strivite de utilajele de la Pata Rât.

 

19 februarie 2014 - La Pata Rât,o tânără de 16 ani a murit strivită de roţile unei maşini care transporta gunoi. Şoferul a manevrat autocamionul cu spatele şi nu a obeservat-o pe tânără care aştepta, lângă alte zeci de persoane, descărcarea gunoiului. 

 

8 aprilie 2012 - O fetiţă de cinci ani a murit după ce a fost strivită de roţile unei autogunoiere care se pregătea de descărcare. Atunci, autorităţile au spus că fetiţa s-a urcat pe autocamion dar s-a dezechilibrat şi a ajuns sub una dintre roţile din spate ale gunoierei.

 

23 februarie 2010 - Eliza Viorica Ungur, în varsta de 25 de ani, mama a trei copii a murit, de asemenea, strivită de roţile unei gunoiere care se pregătea să descarce gunoiul. Femeia s-a urcat pe autocamion dar s-a dezechilibrat şi a ajuns sub roţi. Eliza locuia în colonia de romi de la Pata Rât, lângă rampa de gunoi, fără forme legale, aşa cum locuiesc majoritatea celor care îşi duc traiul în mizeria de la Pata Rât.

 

21 august 2007 - O fetita de 11 ani din Cluj-Napoca a fost accidentată mortal de o maşină de salubritate în timp ce scormonea printre gunoaie. Fetiţa se numea Florina Varga şi se afla la groapa de gunoi de unde aduna fier vechi şi sticle din plastic. Poliţiştii au stabilit că Florina Varga a murit ca urmare a faptului ca a fost strivită sub roţile unui camion de gunoi care se pregătea să golească conţinutul pe rampa de la groapa de gunoi. 

Comentarii Facebook