Constructorii MEGA blocului din Parcul Rozelor, acuzați că blochează accesul la Canalul Morii - FOTO

 

Ansamblul ”Central Park Residence”, ce aparține firmei Enol Grup Invest, controlată de Lucian Boghiu, fost director general al Electrica, este acuzat că a blocat și accesul la Canalul Morii, o zonă  de promenadă în trecut.

 

Porțiunea de Canal din vecinătatea parcului este cea mai frumoasă din Cluj comparativ cu alte zone pietruite sau betonate din oraș, în care sălbăticia și natura au fost astupate. Deoarece zona este la intrarea în oraș apa este curată, iar copacii vânjoși și vegetația bogată. Rațele care măcăie prin apă sunt atracția copiilor și a părinților. Vara când alerg pe lângă Canalul Morii ca să intru în Parcul Rozelor mă învăluie o briză răcoroasă care mă înseninează, iar toamna mă bucur de culorile date-n pârg ale frunzelor. Primăvara văd în alergare sfârcul soției mele prin bluză înflorind, iar iarna cum toată juisarea naturii se retrage în tihnă sub zăpadă și după pojghița de gheață a canalului. Cum nu am la îndemână caietul de metafore clișeu pe care profesoara de limba română din gimnaziu ne obliga să îl întreținem, îmi este greu să descriu pe larg senzația de pace sufletească pe care o am când trec pe lângă apa asta care îmi curăță păcatele, îmi spală grijile, îmi atenuează neliniștile constante legate de răzbirea în viață, într-un mediu în care competiția s-a denaturat în darwinism social”, a scris Adrian Dohotaru, într-o scrisoare adresată primarului Emil Boc.

 

Blocul a fost construit în 2009, fiind proiectat de arhitectul Șerban Țigănaș. ”În jurul lui s-a realizat o bază de tenis de câmp, iar fostele lacuri au fost umplute cu pământ. Cazul în speță demonstrează încă o dată că Primăria, cantonată doar pe problemele cotidianului, își neglijează atuurile (în acest caz se putea face un schimb de teren evitându-se amplasarea blocului) că PUG-ul (ce prevedea aici, la VS spații verzi pentru agrement) nu a devenit încă în unele orașe, un cadru legislativ obligatoriu și că de multe ori proiectantul, pentru a nu pierde un client, devine doar avocatul comanditarului, dar nu și al comunității”, scria Eugen Pănescu într-o lucrare.

 

Chiar dacă a fost cedată cu ușurință o bucată masivă dintr-un parc de anvergură al Clujului, primăria nici măcar nu a condiționat amenajarea parcului de către investitor, reabilitările fiind realizate tot din bani publici. Apoi, chiar dacă dezvoltatorul imobiliar a anunțat printr-o compensație grosieră, PR-istă, că ”se va amenaja o pistă de biciclete, pe malul Someșului, pentru toți clujenii”, pista s-a degradat la câteva luni de la inaugurare din cauza materialului de proastă calitate. Suprafața a devenit rapid zguroasă nemaifiind propice pentru amatorii de role. Bucăți din pistă s-au umflat și s-au spart din cauza căldurii, iar mai nou accesul la Canalul Morii a fost restricționat”, a mai scris Dohotaru în scrisoare.

 

 

Foto: Canalul Morii în zona Parcului Rozelor și Parcului Babeș din volumul Cluj-Napoca în proiecte. 50 de ani. 1960-2010

Comentarii Facebook