National/International

Vosganian, analiză despre ouă: ”Fiecare ou mâncat de la găina din curte ”văduvește” bugetul de 50 de bani!”

   

Deputatul ALDE; Varujan Vosganian, fost ministru al Finanțelor, susțin că bugetul de stat este păgubit de gospodăriile în care oamenii țin animale pentru propriul consum. El a dat ca exemplu tradiționalele găini de ouă de șa țară.

 

Punguța cu doi bani...

 

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! :)

 

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

 

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

 

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

 

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

 

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. 

 

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a explicat Vosganian, pe Facebook

 

În cursul zilei de vineri, 6 octombrie, fostul ministru a venit cu o nouă postare:

 

Găina noastră de pe Facebook a învins-o la audiență până și pe Codruța Kovesi!

 

Vom mai avea prilejul să vorbim despre povestea acestei găini ouătoare, cea mai celebră galinacee a tranziției, care a depășit-o în celebritate până și pe surata ei care năștea pui vii. După apoteoza zilei de ieri, iată câteva scurte comentarii la cele două texte scrise de mine și la reacțiile pe care le-au stârnit:


1. Textele mele vorbesc explicit despre faptul că economia naturală nu se impozitează și că o asemenea intenție nu există. Așadar, ideea orwelliană a impozitării cotețelor nu-mi aparține.

2. Textele mele nu pomenesc de faptul că economia naturală nu plătește impozite, ci de faptul că economia naturală nu produce impozite. În drumul său de la coteț la tigaie oul nu aduce bani, deci nu are cum să producă impozite. Neproducând impozite, nici nu are cum să le plătească. Așadar, nici portretul găinii evazioniste nu-mi aparține.

3. Amintesc jurnaliștilor, analiștilor și postacilor indignați de textele mele că chestiunile specializării și plusprodusului, ale avantajelor economiei de piață față de economia naturală au fost lămurite definitiv în restul Europei de scrierile lui Adam Smith (Avuția națiunilor - 1776) și David Ricardo (Principiile de economie politică - 1817). Cred că, după două secole, e cazul să ne dumirim și noi”.

6-10-2017, 13:54
47 vizualizări
4 comentarii
armeanu8-10-2017, 10:08
Varujan este exceptia, care confirma regula, ca armenii sunt un popor de oameni mandrii, harnici, educati. Asta idiot si fara caracter mai daunezi plangea la microfoanele Senatului sa nu incuvinteze sa fie arestat pentru spaga. Apoi cand s-a introdus taxa de mediu, ne demonstra la televiziuni pe o tabla, cu aere de mare economist , cum o masina euro 5 polueaza mai atare ca una euro 1.
Marco6-10-2017, 20:54
Omul are dreptate. In tari ca Danemarca, Franta nu prea... ma intreb in ce tara traieste boshorogu de compara Romania cu restu europei
ender6-10-2017, 20:34
bravo vosganiane, ai reusit sa ma surprinzi cu tembelismul debitat. cinstit sa fiu nu credeam ca asa ceva mai este posibil, f***-te-ar pestii.
boco6-10-2017, 19:59
Marsh la cotet!Sa ne iei.de oua!

Cele mai citite ştiri din National/International

251 vizualizări
22-2-2018, 13:15
Viața bate filmul: Un român și-a uitat nevasta într-o parcare în Ungaria. Și-a dat seama că lipsește doar după 300 km» Vezi tot
213 vizualizări
22-2-2018, 16:52
O nouă înșelătorie circulă pe Facebook. Vezi de ce trebuie să te ferești» Vezi tot
111 vizualizări
22-2-2018, 16:59
Un copil a rămas fără diniți la Therme. Procurorii au deschis un dosar» Vezi tot
91 vizualizări
22-2-2018, 19:21
Ministrul Justitiei: Propun revocarea sefului DNA» Vezi tot
35 vizualizări
21-2-2018, 11:36
Fiica lui Elvis Presley e datoare vândută! Lisa Marie Presley a ”topit” moștenirea de 100 milioane de dolari» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?