Unul dintre liderii Untold critică intenția Guvernului de a scumpi biletele la festivaluri cu 15%: ”Participarea devine un obicei de lux!”


Co-fondatorul Untold, Edy Chereji, critică măsura Guvernului de majorare a TVA -ului la bilete de la 5%, cât este acum, la 19%. Acesta crede că măsura este una prost gândită, pentru că nu va aduce multe încasări în plus, deoarece oamenii nu își vor mai permite să participe.

Acum, oamenii plătesc pănă la 27% taxe peste prețul biletului (TVA, taxa monumente, Crucea Roșie, colectare drepturi de autor etc), dar s-ar putea ajunge la 42%, dacă măsura Guvernului va fi implementată.

Acum taxele plătite în plus la un bilet sunt deja de 27%

Aș fi vrut sa va spun astăzi doar despre faptul ca peste 20.000 de fani fericiți si-au asigurat deja un loc la UNTOLD Europe 2024! Și ca le multumim pentru increderea acordata si de aceasta data.

Doar ca azi trebuie sa vorbim si despre un lucru trist: Guvernul României isi propune sa transforme participarea la evenimente într-o activitate de lux. De ce spun asta? Fiindcă din nou, guvernanții noștri, fără sa se consulte cu sectorul cultural, fără sa inteleaga domeniul evenimentelor, se pregatesc sa aprobe o masura care sa suprataxeze biletele. Si nu e vorba de faptul ca ne taxeaza pe noi ca si societăți comerciale, ci e vorba ca vor taxa si mai mult participantii la  evenimente prin creșterea cotei de TVA de la 5% la 19% la achizitia oricarui bilet. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca prețul biletului va creste cu 15%, iar oamenii vor fi nevoiti să suporte din buzunarul lor aceasta scumpire, deoarece TVA-ul este o taxa care se adauga si se colecteaza de catre organizator, platind-o mai departe la stat. Asta dupa ce oricum in prezent oamenii platesc pana la 27% taxe peste pretul biletului (TVA, taxa monumente, Crucea Rosie, colectare drepturi de autor etc). Daca TVA-ul la bilete ajunge la 19%, asta inseamna pentru cumparator un procent total de 42% adaugat la valoarea reala a biletului, 42% bani pe care Statul isi propune sa ii ia din buzunarul participantilor, pentru a putea participa la evenimente! Cu alte cuvinte, participarea la evenimente devine un obicei de lux pe care guvernantii considera ca trebuie sa-l suprataxeze. Fiindca taxe de aproape 50% cred ca mai exista doar la carburant, tutun, alcool. Si stau si ma intreb ce spera sa obtina Guvernul prin masura asta? Mai multi bani la bugetul de stat sigur nu vor veni, fiindca cu cat va fi mai scump biletul cu atat isi vor permite tot mai putini oameni sa mearga la evenimente”, a declarat co-fondatorul Untold, Edy Chereji.

”Problema acum este ca masura de crestere a TVA -ului loveste direct buzunarul participantului la evenimente”

Si in prezent oamenii se plang ca biletele sunt scumpe, dar daca se adauga inca 15% cota de TVA! De asemenea, de la cine isi propune Guvernul sa colecteze TVA-ul crescut? De la acei cativa organizatori de evenimente care ne zbatem sa facem evenimente din bani privati, intr-o piata in care majoritatea evenimentelor sunt subventionate de catre Stat si Primarii? Nu e suficient ca sectorul cultural a fost sectorul cel mai grav afectat de Pandemie, ca nu a primit nici un fel de ajutor de la Stat? Nu e suficient ca oricum ne zbatem sa fim competitivi pe o piata internationala cu tari care au infrastructura, acces facil, priza mai mare la consumatorii de evenimente? Acum vrem sa facem participarea la evenimente si mai greoaie?! Si cel mai grav este ca aceasta masura afecteaza DIRECT consumatorul, fiindca aceasta taxa se adauga la pretul biletului. Noi, ca organizatori, ne facem datoria sa achitam taxele la stat ca orice alta societate comerciala. De la TVA, impozit pe profit (atunci cand este), taxe angajator plus inca 16% taxa pe nerezidenti, o taxa care se aplica la organizatorii care aduc artisti straini. Iar taxa asta de 16% este si ea o contributie generoasa la Bugetul de Stat, avand in vedere ca la orice festival sau concert, cele mai mari costuri sunt cu fee-urile artistilor. Dar nu ne plangem, acestea sunt regulile, jucam dupa ele. Problema acum este ca masura de crestere a TVA-ului loveste direct buzunarul participantului la evenimente. De ce merg oamenii la evenimente? Fiindca evenimentele aduc bucurie in viata oamenilor. E trist ca liderii care conduc tara propun masuri ce vor face accesul oamenilor la momente de bucurie, tot mai greu.  E trist, domnilor guvernanti, daca va doriti o tara de oameni tristi…

PS: Noi, cei din sectorul cultural, prin intermediul @AROC am inceput un demers oficial de a explica Guvernului Romaniei, consecindetele negative ale unui asemenea masuri”, a mai spus Chereji.

Comentarii Facebook