Miercuri 11 Decembrie

Traseu turistic nou în județul Cluj:„Poteci cu povești”! O drumeție inedită în care redescoperiți frumusețile Clujului și ascultați poveștile localnicilor


În satul Bonțida s-a deschis un nou traseu turistic interactiv, intitulat „Poteci cu Povești”, care promite să transforme experiența vizitatorilor în această zonă pitorească a județului Cluj. Proiectul, realizat de Asociația Plaiuri Noi în colaborare cu Primăria Bonțida are ca scop promovarea patrimoniului local și conectarea turiștilor cu istoria vie a satului.

Traseul oferă trei rute distincte – poteca din centru, poteca târgoveților și poteca din pădure – fiecare dintre ele având povestiri unice. „Fiecare traseu oferă o experiență unică, în care turiștii pot asculta, prin intermediul unor povești audio originale, relatările localnicilor despre istoria cunoscută și mai puțin cunoscută a fiecărui obiectiv,” a declarat un reprezentant al asociației.

Parcurgerea lui, indiferent de varianta aleasă, durează între 1 sau 3 ore și este recomandat pentru orice tip de turiști, fie ei familii cu copii sau tineri

pasionați de istorie și drumeție.

Turiștii care vizitează satul Bonțida din județul Cluj pot descoperi istoria și cultura autentică a locului și prin acest traseu turistic inovativ, interactiv și plin de povești. „Poteci cu Povești” le propune vizitatorilor trei rute distincte: poteca din centru, poteca târgoveților și poteca din pădure. Fiecare traseu oferă o experiență unică, în care turiștii pot asculta, prin intermediul unor povești audio originale, relatările localnicilor despre istoria cunoscută și mai puțin cunoscută a fiecărui obiectiv.

Pe poteca din centru turiștii pot descoperi povestea celor 3 biserici din sat (ortodoxă, catolică și reformată) dar și modul în care construcția lor a fost realizată sub imboldul unei relații de dragoste. Poteca târgoveților îndeamnă la o reflecție asupra modului în care cele 2 mori din sat și târgul aveau un loc central în viețile localnicilor de altă dată și cum acestea conturau interacțiunile cu satele din jur. Poteca din pădure ne aduce aminte de importanța biodiversității din zonă, Bonțida făcând parte din microregiunea Ținutul Fluturelui Albastru, de conexiunea om-natură, dar ne dezvăluie și o panoramă frumoasă a împrejurimilor satului.

Proiectul „Poteci cu Povești” a fost rezultatul a șase luni de cercetare și colaborare cu comunitatea locală, incluzând elevii școlii din sat în procesul de selecție a elementelor de patrimoniu. Această abordare a fost esențială pentru a face traseul mai accesibil și atractiv pentru toate vârstele.

Acest nou traseu nu doar că valorifică patrimoniul cultural și natural al Bonțidei, dar își propune să integreze comunitatea locală în procesul de dezvoltare turistică. „Proiectul își propune să valorifice și să protejeze patrimoniul rural, integrând comunitatea locală în procesul de dezvoltare turistică,” a subliniat un reprezentant al Fundației Comunitare Cluj.

Pentru mai multe informații despre traseu, vizitatorii sunt invitați să acceseze site-ul www.tinutulflutureluialbastru.ro/bontida și să se alăture acestei experiențe unice de explorare a istoriei și culturii Bonțidei.

Comentarii Facebook