Sambata 26 Octombrie

Grota Studenților- bijuteria „secretă” din Piatra Secuiului, la o oră de Cluj. E traseul de drumeție perfect pentru toată familia- FOTO


Aventură în Grota Studenților din Masivul Piatra Secuiului

Grota Studenților, situată în impunătorul masiv Piatra Secuiului, este o destinație ce oferă priveliști spectaculoase asupra satelor Colțești și Rimetea și are o semnificație istorică aparte, fiind un loc de refugiu în perioada Revoluției din 1849. Și trebuie doar să mergeți cu mașina o oră din Cluj pentru a ajunge acolo.

Pornirea din Colțești. Dar se poate și din Rimetea

Călătoria poate începe de la Conacul Secuiesc din Colțești, unde mașinile pot fi lăsate în parcarea amenajată. De aici, se continuă pe jos pe un drum de țară, urmând marcajele comune cruce albastră și triunghi roșu. Încă de la începutul traseului, masivul Piatra Secuiului întâmpină cu măreția sa, în centrul căruia se observă deja două dintre portalurile Grotei Studenților.

conacul secuiesc din coltesti.jpg

Urmărirea Marcajelor

După o vreme, cele două marcaje se despart, iar traseul continuă pe poteca marcată cu triunghi roșu, care se distinge pe copaci și bolovani. Drumul devine mai abrupt și solicitant pe ultima porțiune, unde apare grohotișul, care poate fi ocolit cu atenție. Aceasta este singura secțiune dificilă a traseului, dar relativ scurtă.

marcaje 2.png

Sosirea la Grota Studenților

După aproximativ 2,4 km de mers, care durează cam o oră, se ajunge la destinație: Grota Studenților. Această peșteră, refugiu pentru studenții maghiari din Aiud în perioada Revoluției din 1849, impresionează prin portalul său uriaș format din trei arcade. De aici, priveliștea este uimitoare, oferind o panoramă superbă către satele Colțești și Rimetea, precum și către Cetatea Trascăului din Colțești și vârful Ardașcheia înspre Rimetea.

grota studentilor.jpg

O aventură în Rimetea

Rimetea este un loc unde se poate explora zile în șir fără plictiseală. Traseele sunt accesibile, iar locația este foarte aproape de Cluj, ceea ce o face ideală pentru excursii spontane. Din satul Rimetea, se poate porni pe traseul marcat cu triunghi roșu. Grota este vizibilă încă de jos, iar drumul urmează curba de nivel. 

Întoarcerea

Pentru întoarcere, se urmează același traseu. Coborârea este considerabil mai ușoară, dar trebuie atenție la porțiunea abruptă de la început, unde pietrele instabile pot reprezenta un pericol.

Detalii tehnice ale traseului

Distanță totală: 4,8 km

Durată: Aproximativ două ore fără pauze

Diferență de nivel: Aproximativ 300 m

Marcaj: Triunghi roșu

Dificultate: Ușor/mediu

Acces: Din localitatea Colțești aflată pe drumul DJ107M care leagă Aiudul de Buru. Traseul poate fi parcurs și din Rimetea.

Grota Studenților din masivul Piatra Secuiului nu este doar un loc de o frumusețe naturală deosebită, ci și un monument de istorie. Traseul accesibil face din această excursie una potrivită pentru toți iubitorii de natură și aventură, oferind totodată o incursiune în trecutul tumultuos al regiunii. Rimetea, cu traseele sale accesibile și peisajele spectaculoase, este locul perfect pentru explorări de neuitat.

Comentarii Facebook