Specialiștii au aflat de ce s-au înroşit apele Sălăuţei din Bistriţa. După zile de cercetări s-a găsit și făptașul!


Garda de Mediu Bistriţa Năsăud a demarat controale după ce în data de 14 octombrie, în spaţiul public au fost postate imagini care arătau că apele râului Sălăuţa, afluent al Someşului Mare, aveau culoarea roşie. După zile de cercetări s-a găsit și făptașul.

Apele Sălăuța au devenit roșietice, în după-masa zilei de 13 octombrie, iar mediul online a fost împânzit cu imagini. Garda de mediu a încercat, încă din seara acelei zile să descopere ce s-a întâmplat. Din fericire, culoarea a dispărut a doua zi și nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă.

Făptașul a fost amendat cu 6.000 de lei

În data de 13.10.2022, o echipă din cadrul CJ GNM Bistrița-Năsăud, s-a deplasat în localitatea Romuli, pentru a identifica persoana care a poluat Râul Sălăuța în după amiaza zilei de 13.10.2022 ora 17:30. Vineri, 14.10.2022, s-a identificat persoana în cauză, aceasta fiind sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 6000 de lei, conform OUG 195/2005” au anunțat cei de la Garda de Mediu BN pe pagina de Facebook.

Se pare că tânărul ar fi cumpărat un butoi de 1.000 de litri pe care l-ar fi spălat în pârâul Repedea, care se varsă în Sălăuța. Când a văzut că apele devin roșii s-a oprit și a încercat să-și șteargă urmele.

A dus butoiul în curtea Ocolului Silvic, unde se află o clădire în construcție. Apoi a zis că a fost de fapt plecat, și că nu a fost el. I-am spus că există urme, inclusiv cum a mutat butoiul, și, în cele din urmă a recunoscut. Cu toate acestea, nu știm încă ce a fost în butoiul respectiv. A zis că l-a cumpărat din Satu Mare. Pe butoi scrie că ar fi fost ceva aditivi pentru șape. Ori acea substanță e toxică. Nici nouă, nici celor de la Apele Române, rezultatele testelor nu ne-au indicat substanțe toxice în apă. Așa că încercăm să aflăm de unde exact a cumpărat și ce anume a fost”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, comisar șef al Gărzii de Mediu BN, Grațian Morariu.

Comentarii Facebook