FOCAR de septicemie hemoragică virală într-o păstrăvărie din Sibiu! Peste 17 tone de pește vor fi distruse


Focarul a fost descoperit la păstrăvăria Laita, din localitatea Cârţişoara, judeţul Sibiu, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva - Direcţia Silvică Sibiu. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat vineri planul de măsuri, după ce boala a fost confirmată de analize, ca urmare a recoltării unor probe salmonide.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, informează Prefectura Sibiu.

Toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în zonele cu restricţii vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator, pentru depistarea bolii.

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcţia SHV.

Este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an. Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar-veterinare în vigoare. Măsurile se menţin până la închiderea focarului de boală, scrie Mediafax.

Comentarii Facebook