Au plecat din Spania unde aveau cariere de succes și s-au mutat într-un cătun din Ardeal: „Aici e Raiul pe pământ”


Numărul românilor care se mută de la oraș la sat crește de la an la an. Scumpirea vieții de la oraș i-a făcut pe mulți locuitori să-și reevalueze prioritățile în ultimii ani. Odată cu o nouă generaţie care se mută la ţară, satele României se transformă şi îşi deschid orizonturile. Acesta este și cazul unei familii care a renunţat la Spania şi a adus cultura în mai multe sate româneşti.  

Ca toți românii din diasporă, familia Vlașin a trăit mereu cu gândul reîntoarcerii. Gelu Vlașin este un poet român recunoscut peste granițe, soția sa, Cristina Vlașin, a fost cântăreață de jazz și profesoară de muzică la Madrid, scrie Observator.

Nu înțeleg de multe ori cum poți să spui că nu te simți confortabil în propria ta țară când ai plecat de aici. Aici e Raiul pe pământ”, a transmis Gelu Vlașin, scriitor, pentru sursa citată.

Ca și alți români plecați peste hotarele țării, familia Vlașin a trimis în țară banii, să-și construiască o casă. Nu se aşteptau să revină acasă atât de devreme, cu copiii. Dar când pandemia i-a închis în apartamentul lor din Madrid, gândul le-a zburat imediat la liniştea şi orizontul din Transbordare, Telciu. Cătunul lor din Bistrița, al cărui nume nu apare pe nicio hartă.

Au strâns tot, au vândut ce aveau în Spania și au revenit acasă, convinși că România de acum 20 de ani se aseamănă cu cea de azi numai la suflet și la limbă. Că satele sunt altfel. Şi oamenii buni. Chiar așa a fost. 

familia.jpeg

Înainte de sosirea Cristinei Vlaşin, abia se găseau profesori de muzică în satele din zonă. Inspirată de Spania, unde toţi copiii învaţă să cânte la un instrument, la școală, ea le-a oferit şi celor de aici o şansă pe care nu o aveau. După un an, în 2021, Cristina Vlașin a intrat în învățământ și predă muzică în patru școli din comunele și satele din jur.

Gelu Vlașin, poet premiat în ambele lui țări, cea natală și cea de adopție. De când s-a întors, a publicat două cărți de poezie și se pregătește de primul roman, potrivit sursei citate.

Familia Vlașin a construit din donaţii şi o sală de muzică, unde organizează concursuri de talente, concerte, cursuri de muzică şi spectacole de teatru. Chiar și oamenii din sat au dat cât a putut fiecare. Gelu Vlașin: „Mentalitatea se poate schimba depinde de calitatea culturii pe care tu vrei să o faci”.

Prin cultură, se șterge granița dintre sat și oraș şi se micşorează prăpastia dintre două lumi.

Comentarii Facebook