A fost redescoperit un sit unic al dinozaurilor din Transilvania



O echipă internațională condusă de paleontologul ungar Gabor Botfalvai a redescoperit un sit unic al dinozaurilor în regiunea Transilvaniei, a anunțat luni Muzeul Național de Istorie al Ungariei.

Oase fosilizate de dinozaur, descoperite în Transilvania

Fragmente de oase fosilizate descoperite în partea de vest a Bazinului Hațeg oferă o reprezentare unică a perioadei cretacice târzii care a precedat extincția bruscă în masă a dinozaurilor, potrivit muzeului ungar.

Situl a fost cartografiat prima dată imediat înaintea Primului Război Mondial de către geologul ungar Ottokar Kadic, care a adunat o colecție foarte bogată de fosile de dinozauri și alte reptile, inclusiv Magyarosaurus dacus, prima specie de dinozaur pentru care se face referire la teritoriul ungar.

După război, în urma Tratatului de pace de la Trianon, zona a fost cedată României și lucrările de explorare au fost sistate, fiind pierdute chiar și puținele informații despre locația exactă a sitului, mai menționează muzeul ungar.

Însă, recent a fost găsită harta folosită la acea vreme de Ottokar Kadic, ceea ce a permis echipei de cercetători să identifice exact situl. Acolo, această echipă a petrecut mai multe săptămâni, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv coloana vertebrală întreagă a unui dinozaur sauropod și fragmente de oase de crocodil și broaște țestoase.

Investigațiile stratigrafice detaliate ale succesiunilor expuse indică faptul că acest segment din Vălioara reprezintă unul dintre cele mai vechi (= mai vechi maastrichtieni) asamblări faunistice din Cretacicul târziu cunoscute din bazinul Hațeg. Rămășițele de vertebrate colectate în timpul noilor noastre săpături în jurul Vălioarei reprezintă broaște țestoase (Kallokibotion), crocodiliforme (Allodaposuchus, Doratodon, ‘Theriosuchus’, Acynodon), dinozauri (Zalmoxes, Telmatosaurus, titanosauri, teropode) și mamifere. Pentru a determina diferențele geochimice potențiale între situri, am selectat mai multe exemplare cu poziție stratigrafică înregistrată, am măsurat compozițiile lor de oligoelemente și le-am folosit ca proxy independenți pentru a evalua originea probabilă stratigrafică a fosilelor istorice ale vertebratelor. Investigațiile noastre sedimentologice, geochimice și paleontologice detaliate din jurul Vălioarei contribuie la o înțelegere mai profundă a distribuției, evoluției și paleoecologiei faunelor vertebrate Hațeg în timpul ultimului Cretacic”, relatează revista științifică Cretacious Research.


Comentarii Facebook