Un clujean de 14 ani, cel mai tânăr concurent la Formula 4, în Franța: „Doresc să fiu o mândrie pentru țara mea”


Luca Savu, un clujean în vârstă de 14 ani, este cel mai tânăr participant la FIA Formula 4, o competiție între karting și Campionatul Regioal de Formula FIA. 

Luca este fiul pilotului de raliuri Horațiu Savu, multiplu campion național și a Laurei Savu, fondatori și organizator Woman Rally. Adolescentul își dorește încă de la vârsta de patru ani să devină pilot de Formula , iar pe parcursul anilor a ajuns să performeze și să fie tot mai aproape de visul său. 

Printre reușitele sale se numără:

Vicecampion în cadrul Campionatului Național de Karting al Romȃniei, clasa Promo BB în anul 2015, clasări în primii 10 la prima competiṭie mondială a sezonului 2020, 25 Winter Cup (Italia),  locul 1 la calificările WSK Super Masters Series 2020 (Italia),  Campion Naṭional la clasa MINI 60 în România și locul 3 la cursa internațională, desfășurată în Italia. 

În anul 2022, la LOGAN CUP, Romanian Endurance Series, Luca s-a clasat printre primii zece concurenți la fiecare dintre cele 5 etape (Etapa 1 - Bucureşti – Loc 5, Etapa 2 – Târgu Mureş – Loc 3, Etapa 3 – Târgu Mureş – Loc 2, Etapa 4 – București – Loc 6, Etapa 5 – București – Loc4).

La Radical Romanian Cup, la sfârșitul sezonului Luca devine Campion Național la categoria SR1. Devine astfel cel mai tânăr participant la aceasta competiṭie, cu o evoluṭie spectaculoasă şi rezultate peste aşteptări.

Următorul pas înspre îndeplinirea visului său este FIA Formula 4, unde va concura cu alți 26 de piloți pentru titlul de campion. Dintre aceștia, Luca Savu este cel mai tânăr și unul dintre cei doi români care participă. „Am muncit mult, extrem de mult, atât eu, cât și familia mea. Însă rezultatul acestei munci se vede cu fiecare campionat, cu fiecare câștig, cu fiecare moment în care urc pe podium. Sunt unul dintre cei doi reprezentanți ai României la FIA Formula 4, dar și cel mai tânăr și nu voi dezamăgi! Voi da tot ce am mai bun pentru a mă întoarce acasă cu rezultate remarcabile. Doresc să fiu o mândrie atât pentru cei dragi, cât și pentru țara mea”, a spus Luca Savu.

 FIA Formula 4 

Lansată în 2014, FIA Formula 4 a fost creată pentru a oferi tinerilor piloți de curse din întreaga lume oportunitatea de a face primul pas de la karting în lumea curselor de monoposturi.

Concepută pentru a fi o etapă recunoscută la nivel mondial, dar accesibilă, între karting și Campionatul Regional de Formula FIA certificat de FIA, Formula 4 certificat de FIA permite piloților să se compare cu cele mai bune tinere talente, nu numai în propria țară, ci și în alte campionate din întreaga lume. Rețeta este, fără îndoială, una de succes, deoarece actualele campionate se mândresc cu grile impresionante, iar noi regiuni sunt în curs de a-și crea propriile configurații F4. De asemenea, mașina F4 a fost concepută pentru a menține costurile la un nivel scăzut, oferind în același timp un instrument de învățare ideal pentru tinerii piloți care nu au mai concurat niciodată cu mașini.


Comentarii Facebook