Vineri 30 Octombrie

Premieră mondială în Salina Turda! Prima săritură din lume la 120 de metri sub pământ, s-a făcut în lacul din Salina Turda - VIDEO


În Salina Turda, campioana Rhiannan Iffland și săritorul român Constantin Popovici au stabilit un record mondial, făcând prima săritură în lacul subteran aflat la 120 de metri sub pământ.

De patru ori campioană în seria mondială Red Bull Cliff Diving, australianca Rhiannan Iffland și starul în ascensiune al României, Constantin Popovici, au plonjat la 120 de metri sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda, una din cele mai vechi mine de sare din lume.

Rhiannan Iffland este cea mai bună sportivă din cliff diving, iar Constantin Popovici,  primul sportiv român din seria mondială, au plonjat de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90 de metri înălțime şi 75 de metri diametru.

”Am reușit o premieră azi”, a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, ”prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să mă poziționez în locul în care eram anul trecut astfel încât să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu”, a spus sportiva, conform redbull.com.

Temperatura apei și a aerului de 12°C a ridicat cele mai mici probleme, scufundarea în apă cu salinitate ridicată venind cu o forță arhimedică mai puternică și o scădere mai rapidă a vitezei corpului la intrarea în apă. Cu o salinitate de opt ori mai ridicată decât cea a mării Adriatice - 260g/l vs. 33gr/l - sportivii au staționat complet la 2.5m adâncime, comparativ cu 5m atunci când sar de la 27m înălțime. Pe lângă acest aspect căruia au trebuit să-i facă față, sportivii au avut de înfruntat și provocarea efectuării săriturilor în lipsa luminii naturale.

”De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci - e cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea. Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei. Am mai fost în mina asta înainte și e o ocazie unică”, a spus și Constantin Popovici.

.

Comentarii Facebook