Maseurul lui Șahtior Donetk vorbește despre cum a ajuns de la ”U” Cluj la națională și le spune clujenilor secretul unei vieți lungi



În perioada sărbătorilor de iarnă majoritatea oamenilor revin în sânul familiei și profită de timpul liber pentru a se întâlni cu cei dragi.

Același lucru l-a făcut și renumitul maseur al echipei de fotbal ucrainiene Sahtior Donetk, Victor Hexan, pe care l-am întâlnit zilele trecute la salonul Ego Studio, din Hașdeu.

Am venit pentru câteva zile în România și de când sunt aici am fost tot timpul la colindat. Mai fac Revelionul aici apoi pe 5 ianuarie plec la Kiev, pe 6 se reunește echipa, iar pe 9 plecăm în Rio de Janeiro, pentru că avem un turneu în Brazilia. Ne întoarcem apoi în Ucraina și plecăm apoi în Dubai, unde stăm vreo 10 zile, apoi avem primul meci de Champions League cu cei de la Bayern Munchen”, a declarat maseurul Victor Hexan.

Deși se afla în concediu și venise la salon pentru a se relaxa, Hexan a fost de acord să ne spună povestea sa.


De la maseurul unei echipe din liga a treia, a ajuns să trateze cei mai mari fotbaliști români


Cu toate că acum este unul dintre cei mai apreciați maseuri din țară, făcând parte atât din staff-ul echipei naționale a României, dar și din staff-ul fostei campioane a Europei Sahtior Donetk, Victor Hexan și-a început cariera la Cluj.

Bărbatul a povestit pentru Știri de Cluj cum a mers, în tinerețe, să obțină un credit de la banca Dacia Felix, pe vremea când era maseur la Aiud, și până la urmă a ajuns să fie angajat la Universitatea Cluj.

Am venit să iau niște bani de la Dacia Felix și am mers la Doboș și Gherman, care erau mai mici ca mine cu vreo 7-8 ani. Ei erau juniori la Sticla Turda pe vremea când eu eram fotbalist acolo, iar plecarea mea i-a avantajat, pentru că am lăsat un post liber. I-am rugat să mă ajute să obțin un credit și ei mai dus la Pruneanu și la Briciu, care mi-au zis că dacă îi masez pe cei din echipă și le place, obțin creditul. Am început să îi masez și în timp ce îl masam pe Sima, mă tot întreba: ”Da cum te cheama? Da de unde ești?” și până când s-a dat jos de pe masă eram angajat la ”U” Cluj”, a declarat ”Nea Victor”.

După ce banca Dacia Felix a dat faliment, iar ”U” Cluj nu mai avea sponsori, ”Tete” Hexan, cum îi mai spun fotbaliștii și apropiații, a mai stat un an fără plată apoi a fost nevoit să renunțe. După o perioadă acesta a ajuns la naționala de juniori, unde evoluau atunci Zicu și Tamaș, iar apoi, încet, încet a ajuns la tineret și mai apoi la echipa mare.

În urmă cu nouă ani, maseurul naționalei României a ajuns să fie ofertat de către președintele clubului ucrainian Sahtior Donetk, după ce acesta a mers să îl trateze pe Răzvan Raț.

La Sahtior am ajuns pentru că Răzvan Raț avea o ruptură la genunchi și cei de acolo i-au spus că își va reveni în două luni jumătate. Raț a vorbit cu doctorul Pompiliu Popescu, de la națională, care i-a spus: ”Ia-l pe Hexan și ai să vezi că te refaci mult mai repede”. L-am făcut într-o lună și 10 zile. Întâmplarea face că m-am întâlnit cu căpitanul echipei, Timosciuk, care avea ruptură de încrucișate. Era în sală și făcea niște exerciții ,care îi înrăutățeau starea defapt și i-am explicat eu de ce. I-am spus lui Raț: ”Spune-i măi băiatului ăstuia că nu o să mai umble, nu că nu o să mai joace, dacă mai continuă cu exercițiile astea”. M-a rugat să-l tratez și pe el și într-o zi a trecut pe acolo președintele clubului, Ahmetov, și m-a văzut. Timosciuk probabil m-a vorbit de bine pe la președinte și m-a chemat la el și m-a întrebat dacă nu vreau să vin să lucrez pentru Sahtior. I-am zis că vin, dar numai dacă mă lasă și la națională”, mai povestește maseurul.

În cariera sa, fotbalistul devenit maseur a avut parte și de rezultate spectaculoase, cel mai impresionant, din punctul său de vedere, fiind reușita de a-l pune pe picioare pe internaționalul Cătălin Munteanu în mai puțin de o lună, când doctorii din străinătate i-au spus că se va recupera abia peste 4 luni jumătate.

Acum vreo 14 ani eram la Cătălin Munteanu, mă ocupam de recuperarea lui. Avea o ruptură de ligament și cei din Spania i-au spus că în cel puțin 4 luni jumătate se va recupera. A venit în țară și m-a sunat. Mi-a spus: ”Nea Victore, vino și ajută-mă dacă poți”. Era 5 ianuarie, iar echipa lui se lupta pentru titlu în Spania și când au văzut că Munteanu e rănit au cumpărat un jucător francez. El încă avea operația deschisă așa că am plecat direct la medicul de la Real Madrid, că el l-a operat, și i-am cerut acordul pentru a-l trata. Apoi, după 28 de zile, alerga”, a declarat Victor Hexan.

Cu toate că echipele din România se află în spatele marilor cluburi europene, din punct de vedere al pregătirii fizice și a dotărilor necesare pentru a spori performanța jucătorilor, ”Tete” consideră că s-au făcut progrese în ultima perioadă.

Încă nu se află la același nivel, dar au făcut progrese. Pe vremea când am început eu, maseurii erau amărâții ăia care stăteau pe lângă echipă și îi trimiteau toți du-te mă ia-mi o ciocolată, schimbă-mi roțile la mașină și apoi ziceau fotbaliștii: ”Hai măăă, freacă-ne”. De aceea, la început, când am vrut să mă apuc de meseria asta, toți râdeau de mine. Acum, m-am uitat și am văzut că toți au kinetoterapia terminată, dar ca să ai succes în meseria asta trebuie să îți placă munca”, spune fostul maseur al lui ”U”.


Românii încep să se îngrijească tot mai mult


Mișcarea regulată, spune celebrul maseur, este secretul pentru o viață lungă și sănătoasă, precizând că tot mai multe persoane acordă mai multă atenție acestui aspect.

Chiar am fost la un spa unde am alergat vreo 10 kilometri, ca să mai dau jos din caloriile acumulate acum de Crăciun, și am fost plăcut surprins să văd foarte mulți oameni veniți să facă exerciții. Chiar și oameni în vârstă, de 50-60 de ani. Mișcarea este vitală pentru organism. Dacă mănânci mai mult într-o zi nu-i mare bai, dar trebuie să faci mișcare. Cinci șase zile pe săptămână, să faci cel puțin o oră de mișcare și 100% vei avea o viață mult mai lungă și mai sănătoasă”, sfătuiește Victor Hexan.

De asemenea, românii au început să acorde și mai multă atenție masajelor terapeutice și de relaxare, mai spune el.

Peste tot în străinătate serviciile de masaj sunt foarte apreciate și au început și românii să le aprecieze tot mai mult. Chiar mă bucur că și la Cluj și-au deschis prietenii mei salonul acesta, Ego Studio, unde mai nou au introdus și servicii de masaj. Am rămas plăcut surprins de serviciile oferite, iar fata care lucrează aici, Larisa Buchiurca, se pricepe foarte bine și se vede că are pasiune pentru ceea ce face”, a conchis maseurul.