Gloriile baschetului din Ardeal au jucat la Cluj în memoria unor legende ale sportului românesc: Vizi Imre, Matei Ruhrig și Gheorghe Roman - FOTO


Legendele sportului din Ardeal, Vizi Imre, Matei Ruhrig și Gheorghe Roman, sunt omagiate la Cluj-Napoca, prin organizarea unui turneu de old-boys.

Sâmbătă, la Sala Sporturilor ”Horia Demian”, Clubul Sportiv Universitatea organizează un turneu memorial de baschet masculin în amintirea legendelor care au slujit cu onoare și demnitate culorile lui ”U” și au contribuit decisiv la obținerea unor performanțe cu care ne mândrim, remarcabili prin tot ceea ce au făcut pe parchet și în afara lui: Vizi Imre, Matei Ruhrig și Gheorghe Roman.

La turneu participă foste glorii ale baschetului din: Târgu Mureș, Timișoara, Mediaș, Turnu Severin, Oradea, Carei și desigur foști colegi și buni prieteni din Cluj-Napoca. Evenimentul a debutat la ora 10.00, cu o festivitate ”in memoriam” după care vor urma meciurile de baschet la care vor participa echipele Haarlem Timișoara, Carei, Turnu Severin și desigur ”U” Cluj-Napoca

Cine a fost Vizi Imre?

Vizi Imre a jucat 17 ani în tricoul Universității Cluj. Acesta s-a stins din viață în 2020, la vârsta de 83 de ani.

Vizi a fost component al Universităţii Cluj-Napoca în perioada 1957-1974 şi a strâns 200 de selecţii la echipele naţionale ale României. Alături de reprezentativa tricoloră, a participat la Campionatul European din 1959, desfăşurat la Istanbul. 

În 1964, s-a evidenţiat în meciul celebru pe care baschetbaliştii români l-au disputat împotriva unei selecţionate a starurilor din NBA. Atunci, Vizi a fost cel mai bun marcator al tricolorilor, prin cele 24 de puncte reuşite.

După retragerea din activitatea sportivă, a intrat în învăţământ şi a condus Liceul Apaczai Csere Janos. De asemenea, a predat la Liceul Istvan Bathory şi s-a ocupat de fundaţii menite să sprijine educaţia și tinerii.

Cine a fost Matei Ruhrig?

Matei Rührig s-a stins din viață în 10 mai 2022, la vârsta de 80 de ani.

Meti Rührig s-a născut în ziua de 18 decembrie 1942. A absolvit Liceul Ady-Șincai și Institutul Agronomic din Cluj, promoția 1965 precum și Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj, promoția 1974.

Acesta a jucat de 130 de ori pentru lotul național de seniori, între 1966 și 1973 și a activat neîntrerupt la „U” Cluj între anii 1963 și 1980.

Dublu campion balcanic în 1964, în Grecia și 1965, în Iugoslavia.

Meti Rührig și-a pus amprenta personalității sale asupra unei întregi generații. El a fost posesorul unor energii nebănuite și beneficiarul unui talent care rămâne, peste ani, unul de referință.

Cine a fost Gheorghe Roman

Gheorghe Roman (n. 1948 – d. 22 noiembrie 2007) a fost un sportiv român. A fost jucător și mai apoi antrenor al echipei naționale de baschet a României, președinte al Clubului Sportiv Universitatea Cluj și decan al Institutului de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Roman a decedat în urma unui accident de mașină care s-a petrecut pe Valea Bugății, lângă localitatea Măieruș. Autovehiculul, condus de vicepreședintele Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Cristian Voievod, a derapat pe o porțiune de asfalt acoperită de gheață și s-a izbit într-un parapet. Impactul i-a fost fatal lui Gheorghe Roman, care a decedat pe loc.

In-Memoriam (1).jpg

Comentarii Facebook