Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2019. Program, concerte și noutăți


A zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) se va desfășura între 17 și 25 august 2019, cu programe preliminare în 14 și 16 august. În acest an, festivalul sărbătorește 10 ani de la înființare, ca urmare o parte din evenimente vor marca această aniversare.  

Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Traficul rutier afectat pe durata Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ”În piața din Cluj”, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos. Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deținător al premiului Harangozó Gyula și artist emerit din Ungaria.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi și formată din artiști proveniți din Transilvania și Voivodina va concerta marți, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenția locuitorilor Clujului și vizitatorilor veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare la festival.

”Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy din Bonțida. Avem și câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului ”, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiștii care vor concerta aici fiind, printre alții, Filarmonica de copii din Vlăhița, Quimby, Tamás Gábor, Ladánybene 27, Ákos, Honeybeast, Familia Neoton, și mulți alții. Centrul orașului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional Folcloric ”Sfântul Ștefan”. 

Strada Kogălniceanu va rămâne în continuare ”inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene și cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradițional în cadrul ZCMC, precum și diferite activități pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, și ”Zilele ciobăneștilor maghiari”, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11:00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneștilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Májzli sau Sinka. 

Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui și acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România și vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale muzicanților ardeleni. 

Din festival nu vor lipsi nici mult iubitele tururi ghidate prin oraș conduse de curatori vorbitori de limba română. Anul acesta, pasionații de tururi ghidate vor avea ocazia să viziteze și Castelul Banffy din Bonțida, unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania. 

Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie și anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a doua ediție, crosul va avea loc sâmbătă, 24 august, ora 10:00. Concurenții își vor putea testa rezistența pe distanțele de 1,4 și 10 km, în 10 categorii diferite, în funcție de vârstă și sex. Competiția se va desfășura pe traseul str. Mihail Kogălniceanu – str. Emmanuel de Martonne – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – B-dul Eroilor – str. Universității. Înregistrarea în concurs se va putea face anticipat până la data de 24 august, pe www.donaton.ro, iar în ziua de 24 august la standul amenajat în apropierea startului.

Ediția aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piața Unirii cu concertul chitaristului și cântărețului Zorán, unul dintre cei mai iubiți artiști din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă și intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru ”oameni mari”.

Comentarii Facebook