Zid fals descoperit in beciul de la Palatul Copiilor. Cresc sansele ca cei 13 luptatori anticomunisti sa fi fost ingropati acolo


Un zid fals a fost descoperit de specialistii Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania in subsolul cladirii in care functioneaza Palatul Copiilor. In spatele zidului ar putea fi o incapere in care sa fi fost aruncati luptatorii anticomunisti.

"La inceputul actiunii, dadeam 50 la suta sanse sa gasim ceva, dar acum au crescut simtitor. Dupa primele perforari, s-a dovedit ca este un zid care acopera ceva. Dincolo de primele gauri facute cu burghiul, este gol. Avem de-a face cu un mare dreptunghi de zid care ascunde ceva", a declarat Marius Oprea, coordonatorul CICCR.

Specialistii banuiesc ca in spatele zidului, pana in 1950, era o incapere, unde au fost aruncati dupa ce au fost impuscati cei 13 detinuti politici, 12 barbati si o femeie.

"Din marturiile unor fosti detinuti  politici, din informatiile transmise si perpetuate in timp de catre unele persoane care au lucrat in cladirea fostei Securitati, se sustine ipoteza ca cadavrele a 13 persoane, ucise in arestul Securitatii la inceputul lunii aprilie 1950, au fost depuse intr-o incapere aflata in subsolul cladirii a carei intrare a fost inchisa dupa aceea cu zidarie. Configuratia actuala a incaperilor aflate la subsolul imobilului, indica prezenta acelui compartiment dreptunghiular despre care am amintit, acesta fiind practic o incapere care in prezent nu are nici un gol de acces", a mai spus Marius Oprea.

Ar putea fi vorba despre o incapere de 7,5 metri pe trei metri, care a fost zidita pentru a ascunde atrocitatile comise de securisti in aprilie 1950.

"Pe schitele cladirii apare un spatiu gol despre care banuim ca a fost zidit si unde s-ar afla ceva. Unii fosti detinuti politici inchisi aici spun ca aici ar fi fost ziditi cei 13 partizani ucisi de Securitate", a declarat si arhitectul Gheorghe Petrov.

Reprezentantii CICCR au invitat la operatiune si un procuror militar, dar si detinuti politici si rudele celor disparuti in 1950.

Comentarii Facebook