VIDEO - „E ceva extraterestru”: Sateliții lui Elon Musk, „confundați” cu OZN-uri, după ce au ajuns și pe cerul României


60 de luminiţe au brăzdat cerul aseară, făcându-i pe oameni să creadă că Moş Crăciun a greşit calendarul sau chiar speriindu-i că năvălesc extratereştrii şi OZN-urile. Era însă vorba de un şir de sateliţi Starlink ai lui Elon Musk, care transmit internet rapid în peste 36 de ţări ale lumii. 

Românii au stat noaptea trecută cu ochii pe cer, în timp ce zeci de luminiţe se deplasau cu viteză una în spatele celeilalte. Deși românii au început să speculeze tot felul de teorii despre luminițele mișcătoare, acestea sunt de fapt doar sateliţii lui Elon Musk, care brăzdează cerul României, pentru al treilea an consecutiv. Rolul lor e să transmită internet în peste 36 de ţări din lume

Imagini sugestive cu trecerea trenului de sateliți pe teritoriul Romniei 2020:

Dacă eşti atent, poţi să numeri 60 de luminiţe. Sunt sateliţii aruncaţi de Starlink, pentru a avea o mai bună comunicaţie de internet”, explică doctorul în științe, Adrian Bâlbă, potrivit Observator. 

Sateliţii zboară foarte jos, la 440 de kilometri distanţă faţă de noi, şi foarte rapid, cu o viteză de şapte kilometri pe secundă. „Ei nu stau într-un loc, ei circulă. Au o dimensiune relativ mică, cam cât o măsuţă de cafea, 260 de kilograme fiecare. Au nişte trasere, nişte propulsoare cu ioni şi cu care deschid panouri solare, se încarcă şi se poziţionează fiecare pe domeniul său de interes”, a mai explicat Adrian Bălbă. 

Dacă privitorii sunt încântaţi de spectacol, astronomii nu prea. Spun că spaţiul a devenit prea încărcat, iar resturile care rămân în spaţiu, după dezactivarea şi autodistrugerea lor, pot fi periculoase: „Un fir de praf a produs un accident pe una dintre oglinzile receptoare ale noului telescop Webb plasat la 1500 de kilometri, mult mai sus. Din acest motiv creează îngrijorare”, spune specialistul. 

Până azi, Elon Musk a lansat 2700 de sateliţi pe orbită, din cei 30.000 pentru care are autorizaţie.



Comentarii Facebook