Vezi cum se va alege viitorul Mitropolit al Clujului! Alegerile vor fi organizate in 60 de zile


Alegerile pentru Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului trebuie sa aiba loc in terme de 60 de zile de la eliberarea scaunului.

Regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) "este eligibil pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de mitropolit oricare ierarh membru al Sfantului Sinod, incepand de la eparhia vacanta, care este doctor sau licentiat in teologie si s-a distins prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc".

Membrii Sinodului mitropolitan trebuie sa desemneze cel mult doi candidati dintre ierarhii care respecta regulamentul.

Mai departe, Sinodul mitropolitan trebuie sa consulte membrii eparhiei care a ramas fara "pastor" si sa prezinte candidatii Adunarii eparhiale.

Clericii si mirenii din Eparhia vacanta pot propune la randul lor numele unor candidati la scaunul de Mitropolit, iar ulterior lista este prezentata Sfantului Sinod, care mai poate adauga doi candidati.

Votul final il au membrii Sfantului Sinod, condusi de catre patriarhul Romaniei. Mitropolit devine persoana care reuseste sa obtina jumatate plus unu din voturile membrilor Sfantului Sinod.

In cazul in care nu s-a obtinut o majoritate, in cursa finala intra cei doi candidati care au obtinut cele mai multe voturi si castiga cel care obtine majoritatea.

 

Scaunul de Mitropolit al Clujului a devenit vacant dupa ce in seara zilei de luni, 31 ianuarie, IPS Bartolomeu a decedat.

 

Trupul neinsufletit al Mitropolitului a fost depus la catedrala inca de luni seara. Credinciosii se vor putea ruga la capataiul lui pana joi, cand va incepe slujba de inmormantare.

 

Sicriul va fi depus la ora 12.00 in demisolul catedralei, in cripta Inaltilor Ierarhi.

Comentarii Facebook