Duminica 28 Aprilie

Un medic din Cluj a eliberat 3.225 de certificate medicale în anul 2023. Cum se justifică cifra record


Concediile medicale se dau pe bandă rulantă în România! Numărul certificatelor înregistrate în ultimul an a a explodat, iar un medic din județul Cluj a atins un număr record de zile libere acordate pentru probleme medicale.

Un raport recent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut au fost emise în total aproape 3,4 milioane de concedii medicale pentru români.

Certificatele medicale au fost distribuite astfel:

  • 1,8 milioane certificate eliberate de către medicii de familie,
  • 1,3 milioane de concedii medicale acordate în cadrul ambulatoriului,
  • peste 240.000 de concedii medicale eliberate în unitățile spitalicești.

Un aspect interesant este că aceste certificate de concedii au fost eliberate în total de către 53.026 de medici. Totuși, doar 100 de medici au emis un număr total de 100.000 de certificate medicale, iar 14 dintre aceștia au furnizat fiecare câte 1.400 de certificate medicale.

Cele mai multe zile libere pentru probleme medicale s-au acordat în Cluj

Cea mai mare cantitate de astfel de certificate, eliberate de un singur medic, a fost înregistrată la Cluj, respectiv 3.225 de certificate medicale. Mai mult, este de menționat că un medic oncolog a eliberat un număr mare de certificate medicale, aspect care, într-o oarecare măsură, justifică acest volum crescut.

În ce privește un alt medic din județul Olt, specialist în medicina internă, care a emis nu mai puțin de 3.063 de certificate medicale, multe dintre acestea adresându-se altor afecțiuni decât specialitatea acestuia. Printre aceste afecțiuni se numără probleme ale coloanei vertebrale și chiar infecții urinare.

Atunci când ne concentrăm pe județe, se observă situații diverse, inclusiv în clasamentul celor șapte județe cu cele mai multe certificate medicale eliberate în 2023, unde se regăsesc Bucureștiul, Clujul, Prahova, Iașiul, Mureșul, Timișul și Sibiul.

Vorbim despre un cost substanțial pentru stat, care ajunge la aproximativ 3,2 miliarde de lei, conform unei estimări efectuate la 31 ianuarie 2024. Precizăm că, Senatul României a decis să elimine impozitarea de 10% aplicată concediilor medicale, adoptând un amendament care include și eliminarea impozitării concediilor de maternitate și a celor pentru îngrijirea copiilor bolnavi, scrie Fanatik

Comentarii Facebook