Un clujean de ispravă a primit titlul de Tezaur Uman Viu, fiind un păstrător al unui obicei aflat pe cale de dispariție - FOTO


Clujeanul Simion Drînda a primit titlul onorific ”Tezaur Uman Viu”, în cadrul unei gale care a avut loc joi seara, 21 septembrie, la Teatrul Municipal din Baia Mare, unde au fost premiați cei 12 păstrători și transmițători ai patrimoniului cultural imaterial care au obținut titlu onorific de “Tezaur Uman Viu” 2023.

Pe lista premianților care au adus o contribuție deosebită la promovarea și păstrarea patrimoniului cultural din cadrul Galei, care au primit ieri titlul onorific “Tezaur Uman Viu” se află: Chirteș Petruț, Ciocoiu Elena, Ciubotărița Constantin, Drînda Simion, Grosoș Emilia Zamfira, Iosifaru Marilena, Olteanu Gheorghe, Rîza Francisc Vasile, Țeavă Moise, Țîrliman Ileana, Vasile Constantin.

Simion Drînda, de loc din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, este un meșter celebru care a practicat fierăritul întreaga sa viață, fiind zeci de ani principalul căuaci (n.red. fierar) pe raza celei mai întinse comune clujene.

Dosarul de candidatură a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în urma unor vizite în atelierul căuaciului.

Simionu Florii, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.

Fierarul aduce cel de-al 10 titlu TUV pentru Cluj. Aceste distincții onorează contribuția îmsemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Cine sunt ceilalți români de valoare care au primit titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU:

Chirteș Petruț (Mureș), domeniul: prelucrarea lemnului;

Ciocoiu Elena (Iași), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții;

Ciubotărița Constantin (Botoșani), domeniul: prelucrarea pieilor și blănurilor – argăsit, cojocărit, curelărit;

Drînda Simion (Cluj), domeniul: prelucrarea metalelor-fierărit;

Grosoș Emilia Zamfira (Satu Mare), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții, podoabe;

Iosifaru Marilena (Argeș), domeniul: alte elemente de PCI – Universul copilăriei;

Mecleș Dumitru (Maramureș), domeniul: măcinat cereale;

Olteanu Gheorghe (Iași), domeniul: spiritualitate – activități ludice;

Rîza Francisc Vasile (Mureș), domeniul: spiritualitate – cântăreț de muzică instrumentală la vioară;

Țeavă Moise (Prahova), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică instrumentală (individual);

Țîrliman Ileana (Botoșani), domeniul: prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână;

Vasile Constantin (Argeș), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică vocală și instrumentală.

Comentarii Facebook