Un clujean a învins primăria lui Boc în instanță! I-au ridicat abuziv mașina în stare excelentă de pe locul lui de parcare, că li s-a părut ”abandonată”

Un clujean a câştigat lupta cu sistemul, după ce autoritățile locale i-au ridicat mașina abuziv de pe un loc de parcare plătit chiar la Primărie, sub pretextul că ar fi fost „abandonată”! În ultimii ani, Cluj-Napoca apare tot mai des în topuri la capitole precum digitalizare, modernizare și dezvoltare economică. Fața nefardată a Clujului se vede însă atunci când coborâm la firul ierbii, la cazurile individuale ale oamenilor depășiți de un sistem în care omul e sub profitul încasat, ca valoare.

Clujeanul a rămas fără mașină, pe motiv că aceasta era ”prăfuită” și, deci, ”abandonată”

Este și cazul unui clujean căruia în iulie 2022 i-a fost ridicată mașina de pe un loc de parcare pentru care plătea abonament la Primărie, sub pretextul că automobilul său ar fi arătat abandonat, mai exact ar fi fost „prăfuit”. Asta deși proprietarul BMW-ului își mutase mașina pe un alt loc după prima înștiințare primită. Periodic, rablele abandonate sunt ridicate de pe domeniul public, dar în acest caz era vorba despre un automobil funcțional, care era folosit uneori de către proprietar. Deși a încercat să le explice autorităților acest lucru, mașina sa a fost ridicată, iar tânărul a reușit să-și facă dreptate doar în instanță, 1 an și 9 luni mai târziu!

„Sunt proprietarul unui automobil BMW. Mașina ridicată era parcată pe strada Muncitorilor 20-22, pe loc de parcare achitat la Primăria Cluj-Napoca. Mașina nu era folosită zi de zi, ci era o mașină pe care o foloseam la evenimente, eu fiind organizator de evenimente și mergând și la competiții auto, mergeam cu acea mașină care nu necesita ITP. Mașina era cu impozitul plătit, parcarea plătită. Am primit o citație pe un loc de parcare, m-am conformat și am mutat mașina. Citația se referea la faptul că mașina este abandonată și că nu are stăpân. 

M-am prezentat, am luat citația respectivă, am sunat la numărul respectiv spunând și semnalizând că sunt proprietarul mașinii și mașina este funcțională. La care mi s-a spus foarte persiflant că mașina este prăfuită. Desigur i-am zis și eu doamnei de la Primărie că poate papucii ei sunt prăfuiți pentru că chiar mi s-a părut o lipsă de bun simț. Nu poți să-mi spui că un bun de-al meu e prăfuit, în viziunea cui? În viziunea mea nu e prăfuit sau murdar, e treaba mea, e alegerea mea. După ce am discutat chestiile astea eu mi-am mutat mașina pe un alt loc de parcare, în imediata apropiere a celui unde a fost citația. Loc de parcare care era a unui vecin, prin care am primit o hârtie precum că pot parca, pe durata concediului lui de o lună de zile. Bineînțeles, după câteva zile mașina mea a fost ridicată de pe acest nou loc de parcare, fără nicio citație, fără absolut nimic”, relatează H.A pentru Știri de Cluj. 

Situația este cu atât mai absurdă ținând cont de faptul că autoritățile locale au dreptul să ridice o mașină dacă există suspiciuni că aceasta ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonată. În acest caz însă, chiar proprietarul fiind cel care i-a contactat să explice motivul ridicării autoturismului de pe un loc de parcare plătit, pe care o mutase recent. 

bibi.jpg

FOTO. Cum arăta automobilul clujeanului în anul 2022, înainte de a fi ridicat de către autoritățile locale

„În acel moment mi-am contactat avocata și s-a început procesul, dar foarte interesant proces. Pentru că eu în momentul în care mi s-a ridicat mașina nu am primit niciun act, nicio hârtie doveditoare precum că mașina îmi este ridicată și cu ce motiv. Am trimis foarte multe mailuri la Primărie ca să aflu care este motivul pentru care îmi este ridicată mașina de pe un loc de parcare plătit și privat. După multe insistențe mi s-a trimis un proces-verbal, care de fapt nu era un proces-verbal. Primăria Cluj nu eliberează acte care pot fi contestate în judecată. În momentul în care contești acel pseudo „proces-verbal” riști judecătorul să ți-l anuleze pentru că nu constituie o contravenție. 

Ei îți dau acel act, iar tu dacă mergi în instanță nu câștigi. Judecătorul zice că nu constituie un subiect de judecată. Acea înștiințare nu are greutatea unui proces-verbal. De aceea avocata mi-a zis să mergem pe ramura „dispoziției primarului” pentru că mașina a fost ridicată printr-o dispoziție a primarului. Am contestat în judecată acea dispoziție a primarului și prin aia s-a câștigat procesul. Motivarea a fost că mașina nu este abandonată, este în stadiu bun. Cei care au ridicat mașina au menționat în „procesul-verbal” de ridicare, care a rămas la ei, că mașina prezenta rugină la jante și obiecte în interior. Lucruri care nu fac ca o mașină să fie abandonată. Unei mașini abandonate îi lipsesc geamurile, este vandalizată, posibil să nu aibă roți și așa mai departe. În interiorul mașinii mele se afla o geacă de a mea, niște obiecte de ale mele, ca în orice mașină folosită”, a precizat clujeanul.

La aproape doi ani de la începerea procesului, tânărul a reușit să-și facă dreptate în instanță.

Timp de doi ani, cât a durat procesul, clujeanul nu și-a văzut mașina

„S-a contestat acea dispoziție de primar. A durat foarte mult procesul, a fost amânat din diverse motive, dar în noiembrie 2023 s-a câștigat prima instanță, iar la începutul lunii aprilie în acest an, s-a decis menținerea hotărârii atacată de Primărie. Recursul a fost câștigat definitiv. Eu în tot acest timp nu mi-am văzut mașina. Nu mi-am dorit s-o ridic pentru că dacă mergeam și o ridicam, plăteam ridicarea mașinii. O puteam recupera după aia la daune dar nu voiam să semnez niciun act că eu sunt de acord cu acțiunea lor. Și atunci m-am lipsit de acea mașină timp de 1 an și 9 luni. Timp în care nu am văzut mașina. La o lună de zile de la ridicare am primit o înștiințare că autovehiculul va intra în posesia Primăriei dacă nu va fi ridicat. Am râs și eu și avocata de acea nesimțire. Nici nu au verificat că există un proces pe rol pentru acea mașină și au trimis un act precum că autovehiculul va intra în posesia Primăriei”, continuă tânărul.

„Legal nu știu care este procedura în continuare. Mașina este într-un stadiu deplorabil”

La Cluj-Napoca ridicarea mașinilor s-a transformat într-o afacere extrem de profitabilă. Doar în anul 2022 a fost dispusă măsura tehnico-administrativă de ridicare a 5.217 autovehicule, dintre acestea 2.692 fiind înmatriculate în județul Cluj. Rezultă că în bugetul local s-au încasat în ultimii ani peste 1 milion de euro anual doar din ridicări de mașini.

Deși a câștigat în instanță și își va putea recupera mașina în decursul următoarelor 30 de zile, tânărul spune că aceasta a ajuns într-un stadiu deplorabil, deci nu exclude un nou proces cu Primăria Cluj. 

„După ce am aflat că am câștigat și procesul final am zis haideți pe lângă daunele pe care le vom cere, în cerea pe care o vom atașa acestei decizii, haideți să vedem filmări. Că noi avem poze, în ce stadiu era, de când s-a ridicat, dar aș vrea filmări pe parcursul acestor trei mutări, să văd dacă a fost zgâriată sau lovită între timp. Am înțeles că mașina s-a tot mutat. Noroc că avocata mi-a zis să merg să văd dacă constat ceva zgârietură. Că dacă nu, așteptam momentul ridicării mașinii, în 30 de zile ei trebuie să-mi pună la dispoziție acea hârtie cu care pot să merg să-mi ridic mașina. 

Dacă mergeam și constatam furtul din ea atunci, nu mai aveam ce să fac. Acum am mers și am văzut, am constatat că lipsește casetofonul din interior, geamul de la șofer este dat jos complet. Mașina este deschisă, emblemele sunt furate, a plouat cu siguranță în mașină. Eu am văzut toate astea de la distanță, prin gard. E în Mărăști, pe Nădășelu, lângă dezmembrări, o zonă care nu este supravegheată video. Eu acum sunt curios ce-mi vor zice ei, ce-mi vor pune la dispoziție, nu au camere acolo, nu au nimic. Acum vreau să văd care este procedura, pentru că este un furt, eu trebuie să chem Poliția sau ei? Casetofonul a fost furat, la interior s-a umblat. Legal nu știu care este procedura în continuare. Mașina este într-un stadiu deplorabil, voi merge să o ridic doar cu un agent constatator. Voi deschide un al doilea proces pentru distrugere și furt. Vreau să se compare stadiul în care a fost ridicată și stadiul în care se află ea acuma. În momentul în care tu ai un proces pe rol, tu trebuie să te gândești ca autoritate publică că s-ar putea să pierzi acel proces”, relatează H.A.

„Daunele mele nu le plătește Boc, nu le plătește șeful Poliției Locale din buzunar, le plătesc clujenii”

Tânărul din Cluj spune că speră în urma acestui proces să dea o lecție administrației locale, iar cei de la Poliția Locală să-și facă treaba cu adevărat, nu să ridice mașini aiurea.  

„Faptul că eu ca cetățean mă lovesc de așa ceva și semnalizez și nu-i pasă nimănui mi se pare frapant. Cu siguranță sunt și alții în situația asta, majoritatea probabil se conformează unor abuzuri de acest gen de teamă. Sau pur și simplu nu-și permit mental, financiar, nu au o altă mașină pe care să o folosească. Poliția Locală trebuie să-și facă treaba cu adevărat, nu să ridice mașini aiurea. Pe Titulescu sunt parcate pe trotuar zeci de mașini și ei vin și ridică mașina de pe un loc de parcare plătit? Mi se pare aberant. 

În 2022, anul în care mi s-a ridicat mașina, au fost 5217 ridicări, 1 milion de euro pe an. Așa îți dai seama de ce se întâmplă abuzurile astea. La sumele astea, sigur, tu-ți permiți să plătești la un proces 10-20.000 de euro că restul oricum se acoperă. Mi se pare aberant. Vreau să văd un răspuns din partea lor, o demitere, pentru că daunele mele o să le plătiți d-voastră, eu, toată lumea le plătește, nu le plătește Boc, nu le plătește șeful Poliției Locale din buzunar, le plătesc clujenii. Și asta e un pic frustrant, pe mine m-ar frustra să știu că eu plătesc pentru greșeala altora. Mașina era mutată, respectiv neabandonată, e atât de logic. Mașina putea să fie în casă la mine, că ei tot o ridicau”, încheie tânărul. 

Comentarii Facebook