UMF Cluj nu are bani pentru abonamentele de transport ale studenților, dar taxele ajung la 5.000 de euro

 

Studenții de la UMF Cluj nu beneficiază de abonamente gratuite, deși legea prevede acest lucru, pentru că universitatea pare a avea bugetul gol. 

 

Un student a reclamat această situație. ”Se mai aude ceva de abonamente CTP pentru studenții UMF Cluj? Cel putin eu am intrebat azi la ghisee (18 noiembrie) si nu se elibereaza. Am sunat si la facultate sa intreb, insa noua nu vor sa ne zica nimic si ne tot poarta cu telefoane din loc in loc. Ati putea sa ne ajutati sa rezolvam problema? Poate daca sunt dati pe stiri, se simt, și să știe o tara intreaga cum sta treaba cu UMF ul de la Cluj”, ne-a scris un student.

 

Știri de Cluj a contactat-o marți, 18 noiembrie, pe Ioana Bunea, purtătorul de cuvânt al UMF Cluj, iar răspunsul a fost că va solicita informații și va reveni cu un telefon. Joi, 20 noiembrie, Știri de Cluj a recontactat-o iar replica a fost că: ”Nu am niciun răspuns încă. Am întrebat la direcțiile de specialitate și nu am niciun răspuns”.

 

Directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj, Liviu Neag, a făcut lumină și a spus că universitatea nu are fonduri. ”A rămas că ei fac o analiză la nivelul Direcției Economice a UMF și că analizează. În scris nu ne-au dat nimic, dar telefonic ne-au spus că nu au fonduri și nu am încheiat niciun protocol. 

 

Conform legii învățămîntului universitățile vor suporta jumătate din valoarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru studenții la buget.

 

La Cluj este un tarif special pentru abonamente, de 60 de lei, din care 50% suportă universitățile și 50% suportă Primăria Cluj-Napoca. În cazul studenților la buget, aceștia ar avea abonamentul gratuit, iar pentru cei la taxă numai Primăria ar suporta 50% din valoarea abonamentului, iar restul ar fi suportat de către student”, a explicat Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj.

 

Ioana Bunea a revenit cu un apel după discuția cu Liviu Neag și a oferit unele explicații. ”Toate universitățile solicită subvenții pentru abonamente. Două universități au solicitat la timp, între care și UMF Cluj, dar pentru că restul au întârziat Ministerul Educației a întârziat să emită hotărârea prin care sunt aprobate fondurile pentru abonamentele studenților”, a explicat Ioana Bunea, purtătorul de cuvânt al UMF Cluj.

 

Bunea a lăsat să se înțeleagă că și celelalte universități din Cluj-Napoca ar avea probleme cu eliberarea acestor abonamente. 

 

Liviu Neag a contrazis-o rapid, declarând telefonic pentru Știri de Cluj că s-au încheiat protocoale de eliberare a abonamentelor cu toate celelalte universități clujene, mai puțin cu UMF Cluj. 

 

La UMF Cluj studiază circa 6500 de studenți. Taxele de şcolarizare la UMF Cluj-Napoca sunt cuprinse între 4.800 de lei şi 8.100 de lei, pentru studenții români.

 

Studenții străini plătesc taxe de 5.000 de euro la Facultățile de Farmacie, Medicină Dentară și Medicină.

-------------

UPDATE

 

Trimit acest mesaj, prin care va multumim atat eu, cat si colegii mei pentru o oarecare reusita. Pe de-o parte, situatia e rezolvata momentan, cel putin pana la vacanta de iarna vom primi abonamente gratuite. Insa incepand cu anul viitor am fost informati cum ca va trebui sa ne facem abonamente integrale. De ce? Doar UMF-ul stie”, ne-a relatat studentul care a reclamat situația.

 

Foto: Transilvaniareporter.ro

Comentarii Facebook