Tribunalul Cluj: Mutarea romilor din ”inima” Clujului la Pata Rât s-a făcut ”când afară erau minus 10 grade Celsius”

 

Cei 270 de romi care au fost mutați de pe strada Coastei la Pata Rât au primit despăgubiri de 2.000 de euro fiecare. 

 

Tribunalului Cluj arată în motivarea sentinței că că au fost încălcate Legea construcților, a Codului de Procedură Civilă și a Declarației Universale a Drepturilor Omului, conform CLUJUST.ro.

 

Instanța reține că, după evacuare, noile locuințe se află la o depărtare de 18 km de oraș, de unde serviciile medicale sunt inaccesibile, iar legătura cu medicul de familie este pierdută. Ambulanțele, în timpul iernii, nu ajung la Pata Rât sau ajung prea târziu.

 

În speța de față, chiar pârâtul (Primăria – n.red.) recunoaște că închiderea rampei de la Pata Rât este prevăzută oficial pentru una aprilie 2013, deci după mai mult de doi ani de la mutarea reclamanților în Pata Rât. Locuințele modulare unde reclamanții au fost aduși sunt plasate la aproximativ un kilometru distanță de rampa de gunoi de la Pata Rât. Rampa de gunoi se întinde pe o suprafață de 9 hectare și este de mai mulți ani în atenția Comisiei Europene și a altor instituții, având în vedere că nu respectă standardele de mediu europene. Autoritățile au avut la dispoziție din partea Comisiei Europene un termen pentru a o închide și ecologiza, termen care a fost prelungit”, precizează instanța.

 

De asemenea, Tribunalul arată în motivare că ”nicio evacuare din imobile cu destinația de locuință nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor. (...) În luna decembrie 2010, când afară erau minus 10 grade Celsius, au fost mutate 270 de persoane în 40 de camere cu acces la 4 băi într-o zonă care nu corespunde standardelor europene de mediu”, se mai arată în motivare.

 

Romii mutați forțat la Pata Rât, primesc despăgubiri de 2.000 de euro fiecare. Procesul a fost pierdut pe o procedură?

Comentarii Facebook