Trei din patru angajați vor să îşi schimbe jobul în 2023. Motivele pentru care românii vor să își părăsească actualul loc de muncă


Trei angajați din patru (74%) își doresc să își schimbe locul de muncă în 2023, mai mult de jumătate dând ca și prim motiv obligativitatea acestora de a prelua mai multe sarcini dacă numărul angajaților din firmă va fi redus. 

Un număr de trei angajaţi din patru (74%) vor să îşi schimbe locul de muncă în 2023, peste jumătate dintre ei justificând că vor fi nevoiţi să preia mai multe sarcini dacă echipele se reduc, arată un sondaj derulat de o platformă de recrutare.

17% se tem că veniturile lor vor scădea, 9% se tem că vor ajunge la burnout și tot atâția sunt îngrijorați că angajatorul va impune întoarcerea complectă la birou. Potrivit BestJobs, pentru a-şi menţine stilul de viaţă şi în 2023, 75% dintre respondenţii sondajului declară că ar avea nevoie de o creştere salarială. Totodată, 37% îşi doresc mai multe oportunităţi de a avansa în carieră, iar 35% se aşteaptă la mai multe beneficii extrasalariale.

Românii își doresc mai mult sprijin din partea angajatorului în noul an 

Aproximativ 20% vor să primească mai mult sprijin din partea angajatorului pentru asigurarea unui echilibru dintre viaţa personală şi cea profesională, în timp ce 26% îşi doresc mai multă apreciere din partea angajatorului. Nu în ultimul rând, peste 15% vor să beneficieze de un program de lucru flexibil în 2023 şi tot atâţia vor să aibă posibilitatea de a lucra de la distanţă.

Lista celor mai importante beneficii extrasalariale pe care angajații doresc să le primească de la angajator:

  • Mai multe zile de concediu de odihnă (37%);
  • Program flexibil (35%);
  • Posibilitatea de lucra de acasă (35%);
  • Abonament la clinici medicale private (28%);
  • Cursuri şi traininguri de specialitate (aproximativ 28%);
  • Pensia privată facultativă (peste 25%).

Conform sondajului citat, 59% dintre candidaţi preferă drept angajator o companie privată, în timp ce 32% s-ar îndrepta către o instituţie de stat. Referitor la tipul de job dorit, 77% vor să lucreze full-time, la un angajator care să le ofere siguranţa locului de muncă, în timp ce aproape 10% vor să fie contractori independenţi/freelanceri, ca să poată alege când şi pentru cine să lucreze şi astfel să îşi poată gestiona timpul mai bine.

În eventualitatea căutării unui nou loc de muncă, cele mai importante criterii vizate de candidaţi sunt:

  • Salariul (peste 80%);
  • Mediul de lucru (aproximativ 40%);
  • Volumul de muncă (aproape 22%);
  • Dimensiunea companiei şi implicit potenţialul acesteia de a rezista în faţa unei crize economice (peste 21%).

Comentarii Facebook