Vineri 20 Mai

Tot mai multe incendii în județul Cluj. Ce trebuie să faci ca să eviți o mare tragedie


În fiecare an, odată cu temperaturile în scădere, crește și numărul de incendii, deoarece oamenii folosesc tot mai multe surse de încălzire, unele dintrele improvizate. Doar în ultimul weekend, pompierii clujeni au intervenit la nouă incendii produse pe raza județului. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență vin cu o serie de recomandări, care vă vor ajuta să evitați asemenea situații de urgență. 

Atenție la coșurile de fum! Recomandările pompierilor 

Multe dintre case folosesc încălzirea pe lemne. Drept urmare, coșurile de fum trebuie să fie verificate, curățate și, dacă este cazul, reparate, numai de către persoane specializate. De asemenea, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere. Totodată, în poduri este interzisă amenajarea de afumători.

Verifică sobele și evită substanțele inflamabile!

Sobele reprezintă principala sursă de încălzire a unei încăperi, așa că acestea trebuie să fie verificate, reparate și curățate pentru a fi în stare perfectă de funcționare. Astfel, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și se va evita supraîncărcarea acesteia. Mai mult, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. În acest sens, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia. 

Pe de altă parte, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. Mai departe, focul nu va fi aprins prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curațarea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile. Ulterior, cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat. Sobele se vor utiliza numai cu uşița de alimentare închisă și nu vor fi păstrate în apropierea lor materiale combustibile.

Copiii nu trebuie să se joace cu focul!

De asemenea, este foarte important să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat, în stare de funcţionare. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul și nici să folosească aparatele electrice de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa adulţilor.Comentarii Facebook