Tot ce trebuie să știi despre cafea: beneficiile sale pentru corpul tău și câte cești sunt suficiente


Nu cu mult timp în urmă, cafeaua era considerată o substanță plină de pericole, din cauza cofeinei. Cu toate acestea, în timp, ni s-a arătat o față foarte diferită: cea a beneficiilor sale.

Până în prezent, cafeaua nu numai că nu prezintă relele menționate mai sus pentru corpul nostru, dar dovezile științifice au dovedit o relație pozitivă pentru sănătatea noastră, deși în multe cazuri mecanismele sale nu sunt clare. Revizuim ceea ce știm și cum să profităm la maximum de cafea.

Cafeaua nu mai este personaj negativ

În urmă cu câțiva ani, cafeaua era considerată dăunătoare pentru anumite vârste și pentru anumite persoane. Acum, însă, dovezile științifice indică, cu o forță din ce în ce mai mare, beneficiile includerii unei cafele în dieta noastră. Acest lucru nu se aplică persoanelor care sunt hipersensibile la cofeină, desigur. Dar cafeaua este mult mai mult decât cofeina pe care o aduce: cafeaua este alcătuită din peste 1000 de substanțe diferite, inclusiv aminoacizi și alți compuși azotați, polizaharide, zaharuri, trigliceride, acid linoleic, diterpene, acizi volatili și nevolatili, compuși fenolici, vitamine, minerale.

În ciuda miturilor răspândite despre această substanță, anii au dovedit că consumatorii de cafea au dreptate: este bună pentru sănătate. Puteți avea reacții adverse? Desigur, ca în cazul oricărei alte substanțe. Așa cum am spus mai devreme, de exemplu, hipersensibilitatea la cafea este o problemă care împiedică anumite persoane să se bucure de această băutură.

Pe de altă parte, cafeaua decofeinizată nu a prezentat aceleași proprietăți benefice ca și cafeaua obișnuită. Se datorează atunci cofeinei? Nu este deloc clar. Se pare că ceea ce contează este setul de substanțe în sine sau poate este un mecanism pe care nu îl cunoaștem. Faptul este că suntem siguri: consumul de cafea, cu cofeină, este legat de mai multe beneficii pentru sănătate.

Care sunt beneficiile consumului de cafea ?

Și despre ce beneficii vorbim? Cercetătorii au identificat relația dintre consumul de cafea și o tendință mai mică de a suferi de diabet, boli cardiovasculare, scleroză multiplă, cancer de diferite tipuri... Unele dintre componentele sale ar putea ajuta la combaterea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer. Un alt fenomen, mult mai cunoscut, al cafelei este capacitatea sa ergogenică, care atenuează oboseala.

Pe lângă aceste relații clinice, ale căror motive biologice sunt complexe de înțeles, știm că cafeaua are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a observat chiar că cofeina are un anumit efect antitumoral și antimicrobian.

Este important să nu confundați aceste proprietăți, detectate mai ales în laborator, cu efectele cafelei asupra corpului. Nu știm dacă aceste efecte vor acționa direct asupra sănătății noastre. Dar știm că cafeaua are efecte pozitive, așa cum am spus în primul paragraf, și că are alte efecte strâns legate de primele, în laborator. Deși avem multe informații de clarificat, nimeni nu trece cu vederea această coincidență.

Și câtă cafea trebuie să bem pentru a beneficia de toate aceste efecte magnifice? Între una și două căni pe zi ar fi suficient pentru a promova acest tip de proprietăți. Aceasta se ridică la 50 până la 100 de miligrame (aproximativ echivalentul mililitrilor) de cafea pe zi (una până la trei căni mici). Nimic nu se întâmplă dacă bem mai mult, deși este important să nu depășim și să atingem doza de intoxicație acută.

Câtă cofeină este rea?

Fiecare persoană prezintă o anumită toleranță față de cofeină, dar există întotdeauna o cantitate maximă pe care nu trebuie să o depășim. Această cantitate depinde de vârsta noastră și chiar de sănătatea noastră.

Atât Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară, cât și Academiile Naționale de Științe din SUA sunt de acord că un adult sănătos poate consuma până la 400 mg pe zi, fără a-i afecta sănătatea. În caz de intoleranță la cofeină sau o problemă metabolică, nu se recomandă consumul acesteia.

400 de miligrame de cafea este aproximativ echivalent cu între 8 și 10 cafele într-o ceașcă mică. Intoxicația acută cu cofeină este asociată cu nervozitate, suprastimulare a atenției, insomnie și probleme gastro-intestinale. Puteți obține o supradoză serioasă de cafea? Fără îndoială, dar ar fi necesar să beți simultan aproximativ șase litri de cafea, lucru care nu ar fi rău doar din cauza cofeinei, ci și din cauza cantității de lichid ingerată.

Comentarii Facebook