Top 6 greșeli făcute când îți negociezi salariul


Când ai rămas fără serviciu, găsirea unui nouloc de muncă este cea mai mare prioritate, dar asta nu înseamnă ca trebuie neglijate beneficiile pe care le poți obține de la angajator.

Iată care sunt cele mai mari greșeli făcute în timpul negocierilor pentru salariu:

1. Ceri prea mult doar ca să vezi dacă ţine.

 

Poţi fi tentat să plusezi la negocierea de salariu cu o firmă mare, mai ales cu o multinaţională. Problema este că rişti să nu mai fii angajat deloc dacă suma cerută depăşeşte bugetul alocat postului tău. Este posibil să primeşti răspunsul "ok, ne gândim", iar peste două zile să afli că a fost ales un alt candidat care a cerut mai puţini bani.

2. Dezvălui suma sub care nu accepţi nicio negociere.

 

Nu este recomandat să-l laşi pe angajator să afle cât de jos poate merge. În primul rând, va considera că nu ai spus adevărul, ci poate încerca şi mai jos, în al doilea rând, este posibil să ratezi şansa de a câştiga mai mult - chiar dacă avea de gând să te plătească mai bine, acum angajatorul va tinde spre suma minimă indicată de tine.

3. Spui "Da" prea repede.

 

Dacă dai senzaţia că eşti dispus să te angajezi în orice condiţii, s-ar putea să primeşti cel mai mic salariu din grilă. Cel mai inteligent ar fi să nu te "arunci", ci să îi spui angajatorului că îi vei da răspunsul peste o zi-două. La revenire, încearcă să vezi dacă angajatorul s-a gândit la o a doua ofertă salarială.

4. Invoci motive prea personale.

 

În negocierea salarială, trebuie să îţi păstrezi mereu profesionalismul. Nu poţi invoca motive prea personale de genul "părinţii mei au probleme de sănătate", "am de crescut doi copii", "soţia nu are serviciu" etc.

5. Nu întrebi care sunt beneficiile extra-salariale şi celelalte elemente ale pachetului salarial.

 

Nu te gândi numai la salariul de bază, este posibil ca pachetul salarial complet să îţi dubleze suma de bani negociată. Încearcă să vezi ce altceva poţi obţine - bonus de performanţă, prime de Sărbători, al 13 lea salariu, alte beneficii.

6. Nu afli care este termenul când vei renegocia pachetul salarial.

 

Chiar dacă nu negociezi cea mai bună ofertă de la început, poţi afla care sunt condiţiile în care îţi poţi creşte veniturile pe parcurs, după ce demonstrezi că eşti performant.



Sursa: realitatea.net

Comentarii Facebook