Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca decernat prof. univ. dr Daniela Rus, de la Massachusetts Institute of Technology


Prof. univ. dr Daniela Rus, cercetător de prim rang la Massachusetts Institute of Technology (SUA), a primit marți, 18 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Reprezentanții conducerii UTCN, alături de membri ai corpului academic, au participat la ceremonia de acordare a prestigiosului titlu, în semn de recunoaștere a excelenței profesionale și a contribuțiilor de înaltă valoare științifică în domeniul roboticii si IA, a doamnei Prof.dr. Daniela Rus. 

5 (4).jpg

Director al Laboratorului de Științe Informatice și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, Daniela Rus este profesor de inginerie electrică și informatică și decan asociat de cercetare pentru Colegiul de Calcul Schwarzman din cadrul MIT. 

Obiectivul cercetării domniei sale este de a dezvolta știința și ingineria sistemelor autonome, mai ales în condițiile în care grupuri de astfel de sisteme robotizate interacționează între ele și cu oamenii, în vederea atingerii unui obiectiv, și anume acela de a construi un viitor în care sistemele autonome integrate sprijină oamenii cu sarcini cognitive și fizice.

2 (4).jpg

Cercetarea Prof.dr. Daniela Rus abordează tematici de mare complexitate: creșterea capacității mașinilor de a raționa, de a învăța și de a se adapta la sarcini complexe în medii centrate pe om, dezvoltarea de interfețe intuitive între roboți și oameni și crearea de instrumente pentru proiectarea și fabricarea rapidă și eficientă de noi roboți. Aplicațiile acestei activități de cercetare sunt largi și diversificate, incluzând domenii cum ar fi în transport, producție, agricultură, construcții, explorare subacvatică, orașe inteligente, medicină, monitorizare, sarcini la domiciliu și altele. Cercetările derulate de doamna Prof.dr. Daniela Rus răspund la întrebările: cum putem construi mai rapid sisteme / mașini cu o anumită funcție dorită? Cum putem dezvolta sisteme / mașini autonome cu capabilități din ce în ce mai complexe și cum pot colabora mai multe asemenea sisteme pentru a atinge un obiectiv comun? Astfel, rezultatele obținute de Prof.dr. Daniela Rus constituie contribuții de mare valoare științifică pe mai multe direcții: robotică distribuită, robotică soft, roboți autonomi,  sisteme de roboți modulari cu capacitate de auto-reconfigurare, algoritmi de învățare automată, conducere autonomă, vehicule inteligente, etc.

Cercetările Prof.dr. Daniela Rus au 57527 de citări în Google Scholar cu un factor h de 126 și un indice i10 de 524. Lucrările sale au fost publicate în cele mai importante conferințe și reviste de robotică, învățare automată și inteligență artificială și de asemenea, în reviste de mare impact, inclusiv Science, Nature și Proceedings of the National Academy of Engineering (PNAS). Prof. Daniela Rus este membru al IEEE, ACM și AAAI. Dânsa este fellow a fundației MacArthur. 

3 (3).jpg

Munca sa a fost recunoscută cu mai multe premii importante: calitatea de membru al Academiei Naționale de Inginerie și Academiei Americane de Arte și Știință, Premiul Engelberger pentru Robotică, premiul  de pionier IEEE RAS, premiile IJCAI John McCarthy si multe altele.

Laudațio, bibliografia și activitatea profesională în format extins, pot fi consultate la https://www.utcluj.ro/media/documents/2022/DHC_Rus.pdf.

Comentarii Facebook