Marti 24 Mai

Tigrul platanului a invadat din nou Clujul și nu este leac pentru el! Ce este această insectă enervantă


Tigrul platanului a invadat din nou Clujul, fiind multe reclamații din parte oamenilor din Zorilor și Bună Ziua. Cel mai probabil sunt deja insecte și în celelalte cartiere. 

Tigrul platanului sau ploșnița dantelată este o insectă care a cunoscut o înmulțire fără precedent, în zona Clujului, în vara anului 2021. Încălzirea vremii din aceste zile a favorizat reapariția Tigrului.

Din păcate nu se poate face nimic pentru combaterea acestei insecte, deoarece substanţele chimice nu le fac niciun rău. 

Tigrul platanului este originar din America de Nord, iar la noi în ţară a apărut prin 2010. Este activ doar în timpul zilei, la temperaturi de peste 30 de grade.

Tigrul Platanului nu are dușman natural

Adrian Ruicănescu, cercetător clujean a declarat că ”există două specii ambele se găsesc în Cluj începând cu acest an. Cumva ne-am așteptat să apară căldura şi faptul că se adaptează. După această explozie vor începe să se regleze, trebuie să ne obişnuim, un an sau doi”.

Insecta face parte din familia ploşniţelor şi i se mai spune tigrul platanului pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. În ultimii ani s-a adaptat, spun specialiştii, iar în această perioadă călduroasă copacii sunt plini de larve.

Insectele care îi terorizează pe clujeni sunt imune la substanțele chimice. Cercetător din Cluj: Nu se poate face nimic

Tigrul Platanului este favorizat de caniculă

Crișan Alexandru, Biolog: ″Schimbările climatice, mai ales legate de temperatură. Temperatura ridicată care permite mai multe generaţii pe an. Şi sigur de la o generaţie la alta ele se tot înmulţesc, au hrana destulă şi atunci se înmulţesc exploziv”.

Andreea Boca, medic dermatolog: ”Nu transmit boli, nu ne mușcă cu scopul de a se hrăni cu pielea noastră, ele muscă crezând că pielea noastră este platanul singurul disconfort este inflamația din zona respective, dacă se inflamează puţin, putem folosi o compresă rece. Dacă inflamaţia este una puternică putem folosi cortizonice şi antihistaminice”.

Comentarii Facebook