Tichete creșă 2021. Cine sunt părinții care beneficiază de ele și la ce valoare au ajuns după majorare


Tichete creșă 2021. Vești bune pentru părinții care beneficiază de tichete de creșă în 2021. Din această lună, valoarea sumei pe care aceștia o primesc a crescut. La ce valoare a ajuns și în ce condiții se acordă acestea.

Tichete creșă 2021

Părinții care beneficiază de tichete de creșă în 2021 primesc o veste bună chiar înainte de Paște. Potrivit avocatnet.ro, valoarea acestora a crescut, începând cu luna aprilie 2021, potrivit unui ordin al Ministerului Muncii publicat joi, 22 aprilie, în Monitorul Oficial. Majorarea nu este una semnificativă, însă, părinții primind zece lei în plus.

Ordinul Ministrului Finanțelor și Ministrului Muncii nr. 449/257/2021 prevede ca din luna aprilie până în luna septembrie 2021, inclusiv, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă să fie de 480 lei. Ultima majorare a avut loc în luna aprilie 2020, atunci când suma a crescut tot cu zece lei, de la 460 lei la 470 lei.

Tichete creșă 2021. Cine sunt părinții care beneficiază de ele

Așa cum prevede Legea nr. 165/2018, tichetele de creșă 2021 reprezintă bilete de valoare care se acordă lunar salariaților care nu beneficiază de concedi pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani, în cazul unui copil cu handicap, și de indemnizația aferentă.

Tichetele pot fi folosite doar pentru plata taxelor la creșa unde este copilul este înscris și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. De partea cealaltă, persoanele care nu pot beneficia de tichetele de creșă sunt asistenţii maternali profesionişti sau persoanele care găzduiesc copilul şi pentru care s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgenţă.

Un alt aspect important de menționat este faptul că tichetele de creșă 2021 se pot cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar acordat părinților care revin în câmpul muncii înainte de încheierea concediului pentru creșterea copilului.

Tichete creșă 2021. Câți bani primesc părinții care se întorc mai repede la serviciu din concediul de creștere copil

Ministerul Muncii a finalizat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se arată că părinții care doresc să se întoarcă în câmpul muncii înainte de șase luni de la nașterea copilului, vor primi un stimulent de inserție mai mare, astfel suma crește de la 650 de lei lunar, la 1.500 de lei. Acest stimulent nu poate fi cumulat cu indemnizația de creștere a copilului, astfel că va fi nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Ministrul Muncii speră că prin această măsură să fie ajutați atât angajații, cât și angajatorii. De asemenea, speră ca părinții să revină mai repede la muncă, motivați fiind de suma destul de consistentă care li se va oferi. Cu aceasta, părintele poate să apeleze la servicii specializate de creștere a copilului.

De asemenea, un alt lucru important de menționat este faptul că salariatul/salariata care intenționează să revină la locul de muncă, pe durata în care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului, are obligația de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte. În cazul în care salariatul/salariata respectă acest lucru, angajatorului îi este interzisă restricționarea accesului acestuia/acesteia la stimulentul de inserție.


Comentarii Facebook