Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Florești

 

Femeile din Florești se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de sân în zilele de 10 - 11 noiembrie.

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a V-a ediție a campaniei ”Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

 

Anul acesta, campania de testări gratuite se va desfășura în cinci județe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie și noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu. 

 

Campania a început în județul Alba, unde au fost testate 165 de persoane la Ighiu și Bistra. În Bistrița-Năsăud la Căianu Mic au fost testate 231 de persoane, în Sibiu la Iacobeni au fost 70 de persoane, iar în Cluj la Apahida au fost testate 82 de persoane. 

 

Weekendul trecut caravana a fost tot în județul Cluj. La Săndulești au fost testate 55 de persoane (48 de femei și 7 bărbați), dintre care 5 femei au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân și au primit recomandare pentru mamografie. La Chiuiești s-au prezentat pentru testări 95 de femei și 6 bărbați. Dintre femeile testate pentru cancer de sân, 3 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit. 

 

În acest weekend, caravana se va afla sâmbătă și duminică la Florești, în județul Cluj.

 

Testările din acest weekend se vor face la Casa de Cultură Florești între orele 10:00 și 18:00. 

 

Calendarul campaniei:

 

3 noiembrie la Săndulești, județul Cluj

4 noiembrie la Chiuiești, județul Cluj

10 și 11 noiembrie la Florești, județul Cluj

17 noiembrie la Nușfalău, județul Sălaj

18 noiembrie la Crișeni, județul Sălaj

24 noiembrie la Băișoara, județul Cluj

25 noiembrie la Căpușu Mare, județul Cluj

 

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol). 

 

1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine 

 

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni. 

 

Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

De aceea, în lunile octombrie și noiembrie, FABC în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, cu sprijinul Roche, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Novartis, AstraZeneca, Genekor, farmacia Alphega și cu ajutorul voluntarilor de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) își propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale și nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

 

Cancerul la sân poate fi tratat dacă îl depistezi la timp

 

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. Cu toate că este o afecțiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

 

3 pași esențiali în depistarea precoce a cancerului la sân

 

1. În fiecare lună trebuie să-ți palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariția menstruației. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de “coajă de portocală”), secreții sau modificări la nivelul mamelonului. Specialiștii susțin că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alăptării. 

2. Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie. 

3. Ecografia sau mamografia (după vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani dacă ai până în 40 de ani și în fiecare an dacă ai peste 40 de ani.

Comentarii Facebook