Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Băișoara și Căpușu Mare

 

Medicii fac testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Băișoara și Căpușu Mare.

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a V-a ediție a campaniei ”Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

 

Anul acesta, campania de testări gratuite se desfășoară în cinci județe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie și noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu.

 

Care sunt rezultatele obținute până în prezent?

 

În Alba: au fost testate 165 de persoane la Ighiu și Bistra, dintre care 10 femei au primit recomandare către mamografie. 

 

În Bistrița-Năsăud: la Căianu Mic au fost testate 231 de persoane, dintre care 10 femei au prezentat suspiciuni în urma ecografiei mamare si au primit recomandare către mamografie.

 

În Sibiu: la Iacobeni au fost 70 de persoane la analize și 7 femei au primit recomandare către mamografie.

 

În Cluj: la Apahida au fost testate 82 de femei dintre care 7 au fost trimise la mamografie; la Săndulești au fost testate 55 de persoane (48 de femei și 7 bărbați), dintre care 5 femei au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân și au primit recomandare pentru mamografie; la Chiuiești s-au prezentat pentru testări 95 de femei și 6 bărbați, iar dintre femeile testate pentru cancer de sân, 3 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit; la Florești au fost testate 120 de femei și 22 de bărbați, iar dintre femeile testate pentru cancer de sân, 26 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei și au primit recomandare către mamografie.

 

În Sălaj: la Nușfalău au fost testate 95 de persoane, dintre care 17 femei au prezentat suspiciuni în urma ecografiei mamare si au primit recomandare către mamografie. 

 

La Crișeni au fost 84 de persoane la analize, iar 12 femei au primit recomandare către mamografie.

 

În ultimul weekend al campaniei, 24 - 25 noiembrie, caravana se va afla sâmbătă la Băișoara și duminică la Căpușu Mare, în județul Cluj.

 

Testările de sâmbătă de la Băișoara se fac la Primărie între orele 10:00-18:00 și nu este nevoie de programare. 

 

Testările de duminică de la Căpușu Mare se fac la Căminul Cultural între orele 10:00-18:00 și e nevoie de programare la numărul de telefon 0755.841.119 (doamna Dinea Claudia).

 

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol). 

 

1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine 

 

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni. 

 

”Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

De aceea, în lunile octombrie și noiembrie, FABC în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, cu sprijinul Roche, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Novartis, AstraZeneca, Genekor, farmacia Alphega și cu ajutorul voluntarilor de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) și-au propus să convingă cât mai multe femei din zonele rurale și nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Comentarii Facebook