Temperaturi de primăvară anunțate de Crăciun! Când vin ninsorile în România


Dacă vă doriţi un Crăciun alb, cu săniuş şi oameni de zăpadă, ar trebui să vă faceţi o rezervare la munte, pentru că în rest, Sărbătoarea Naşterii Domnului ne aduce temperaturi de primăvară. Deși situația rămâne dinamică și poate suferi schimbări, primele date sugerează că și în acest an vremea va fi caldă și fără zăpadă de Ajun și în prima zi de Crăciun.

Spre deosebire de alte ierni, în ultimele săptămâni au lipsit acele circulații vestice foarte intense, ceea ce a permis extinderea fenomenelor de iarnă în Europa. A nins chiar și în Londra, iar în Scoția au fost zone în care temperaturile au scăzut sub -15 grade în unele dimineți. 

În această săptămână, vom asista însă la o revigorare a activității ciclonice în Atlanticul de Nord și Scandinavia. De aceea, circulația atmosferică va deveni vestică, transportând spre est un aer mai cald, de origine oceanică. 

Acesta este motivul pentru care ne putem aștepta la o încălzire a vremii în zonele joase, care momentan pare să atingă apogeul în perioada Ajunului și a primei zile de Crăciun. 

Temperaturile maxime ar putea depăși 7 - 8 grade în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile sudice s-ar putea atinge, local, chiar și 12 - 15 grade. Cel puțin în ziua de Ajun, temperaturile ar putea fi pozitive chiar și în zonele înalte de munte, la 2000 m altitudine. 

În condițiile unor temperaturi atât de ridicate, nu putem să ne așteptăm la prezența unui strat de zăpadă în zonele joase. Mai ales că, în prezent, este foarte puțină zăpadă pentru această perioadă, chiar și la munte. 

În schimb, există semnale privind o scădere a temperaturilor în perioada 26 - 27 decembrie. Această răcire ar putea fi însoțită și de unele ninsori, în special în zonele mai înalte de relief. Unele modele sugerează o răcire mai intensă înainte de Revelion, dar momentan gradul de incertitudine rămâne foarte ridicat, scrie meteoradar.ro.

Comentarii Facebook