Te temi de Fake News? Hai la Casa Tiff din Cluj să vezi cum să te ferești de cele mai noi cele mai noi tehnici de manipulare


Asociația Funky Citizens organizează în perioada 25-26 mai expoziția „Pe urmele minciunilor”, cu prima oprire la Casa TIFF din Cluj-Napoca. 

Subiectul expoziției este evoluția dezinformării de-a lungul timpului într-un mod educativ și interactiv, de la propaganda „tradițională” până la cele mai sofisticate manipulări digitale din prezent.

În era rețelelor sociale, suntem înconjurați de un volum copleșitor de informații, din ce în ce mai greu de filtrat sau verificat. Deși dezinformarea nu este un fenomen nou, tehnologia avansată și inteligența artificială au ajutat la accelerarea ritmului de răspândire al știrilor false. Astfel, în doar câteva secunde, o informație eronată și înșelătoare poate ajunge pe ecranele televizoarelor din întreaga lume, influențând opinii, atitudini și decizii la nivel global, iar asta contează cu atât mai mult în contextul celor 5 runde de alegeri din 2024. 

Expoziția va aborda aspecte esențiale, precum educația media și instrumentele prin care putem identifica și combate dezinformarea. În cadrul expoziției, vizitatorii vor fi invitați să recunoască semnele știrilor false prin exemple concrete, vor face exerciții practice și experimente imersive, vor verifica sursele de informații și vor învăța să gândească critic atunci când consumă conținut media.

Vernisajul expoziției din Cluj-Napoca va avea loc în data de 25 mai, de la ora 17.00, expoziția fiind deschisă publicului între orele 10:00 și 20:00, evenimentul fiind disponibil și pe Facebook. 

De asemenea, „Pe urmele minciunilor” va ajunge atât la Sibiu, la Centrul Cultural Ion Besoiu (29-31 mai), cât și la București, într-o locație în curs de confirmare (3-5 iunie). 

Vrem să traducem pentru public toți termenii scorțoși din domeniul dezinformării. Prin expoziție, arătăm de ce e important să vorbim despre știri false în preajma alegerilor și vrem să trezim spiritul critic al alegătorilor. Ridicăm sprânceana la declarații și la falsuri, cercetăm, analizăm și lăsăm publicul să decidă într-o formă interactivă cum le afectează viața de zi cu zi." - Ana Mocanu, membră Funky Citizens și organizatoarea expoziției

Comentarii Facebook