Tânăra asistenta din Cluj ce promovează portul tradițional, vechi de 100 de ani, lăsat moștenire de străbunica ei:„Costumul are viață și iubire în el”-FOTO
Lazăr Laura-Corina este o tânără, de 24 de ani, din județul Cluj, satul Răchițele, care îmbracă zilnic uniformă de asistent medical, însă care se mândrește de fiecare dată când poartă costumul popular, vechi de peste 100 de ani, lăsat moștenire de la străbunica sa.
Știri de Cluj a vorbit cu Laura despre pasiunea sa pentru portul popular, despre modul în care încearcă să promoveze această vestimentație, dar și despre elementele care alcătuiesc uniforma veche de zeci de ani, printre altele.
Pe vremea când avea 16 ani a descoperit portul într-o ladă cu zestre care îi aparținea străbunicii sale. S-a îndrăgostit pe loc de frumusețea și unicitatea lui:
,,Portul stătea într-o ladă de zestre acasă la mine. Nu puneam preț foarte mare pe el deoarece nu îi știam neapărat valoarea sentimentală. Însă, pe la 16 ani am început să merg la tot felul de ședințe foto unde am promovat portul și zona din care mă trag.
Am apărut și pe o pancartă la Pasul Tihuța promovând produse tradiționale. Apoi m-am angajat și nu am mai putut să promovez foarte mult. Însă din când în când reușesc să mai merg la evenimente”, a explicat aceasta.
Uniforma populară, caracteristică satului, include mai multe elemente specifice regiunii, precum broboada sau năframa purtată pe cap. Un alt accesoriu important este pieptarul, utilizat de femei în timpul iernii sau în zilele răcoroase. Cea mai reprezentativă piesă a costumului este cămașa cu trăsură. Trăsura desemnează mâneca cămășii, realizată într-un mod aparte: partea din mijloc, de la cot, este mai strâmtă, iar spre încheietură mâneca devine mai largă. Șortul are, de asemenea, un rol semnificativ în portul popular, fiind decorat fie cu flori, fie cu bocuri. În picioare se purtau tradiționalele opinci, asociate cu ciorapi de lână.
,,E unicată, foarte rară și veche. Pe tema asta am spus ca vreau să promovez portul deoarece oamenii s-au îndepărtat foarte mult de aceste tradiții,” a explicat Laura despre straiele lăsate moștenire de străbunica sa.
Întrebată de importanța promovării acestor vestimentații într-o lume în care tradițiile nu mai sunt la fel de cunoscute ca pe vremuri, tânăra a povestit despre motivul pentru care se străduiește să promoveze hainele populare. Pe lângă sentimentele pe care le trăiește atunci când poartă aceste straie, Laura încearcă să aducă aminte de rădăcinile noastre și de unde ne tragem.
,,Foarte important în zilele noastre. Am uitat de unde am început și de unde ne tragem, de rădăcinile noastre. Cred că acest costum are viață în el, iubire. Când îl port mă simt de parcă aș avea 15 ani. Pentru mine asta înseamnă viață, speranță, iubire.
Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam. În județul nostru pot spune că încă oamenii mai îmbracă acest port, mai rar, dar totuși îl îmbracă. Acest costum pentru mine nu este doar o simplă vestimentație, este trecut, este dragoste, este viață.”, a mai explicat tânăra.
Deoarece aceste veșminte sunt cu adevărat unice, mai ales atunci când sunt expuse cu atâta mândire și fericire, am întrebat-o pe Laura dacă are de gând, în viitor, să lase și ea mai departe hainele, așa cum a făcut și străbunica ei.
,,O să o las și eu la randul meu moștenire la copii mei, de ce nu, poate chiar la nepoți. Sper să ajungă din generație în generație,” a spus într-un final tânăra.
Cu diverse ocazii, personalități precum Florin Busuioc sau Văru Săndel s-au fotografiat alături de tânăra clujeancă îmbrăcată în haine populare cu origini în zona Răchițele.
16 Comentarii
Numai la chestii indecente va gândiți, masculi cu creierul sub burta.
Dar un tuseu rectal nu ați vrea să vă facă? Nu ma refer la useristi!
Incercare timida de ME TOO, adica sa arate cat iubesc traditiile si folclorul si astia europeni cica ... Slab, slab cu stouri de-astea sa vii in 2025 cand Catena le-a abuzat de 20 de ani (de exemplu) ?! Dar fata-i buna m-as lasa ingrijit de ea cateva ori. Si Busu are niste Palladium faini ...
@RoccoSiFreddY: AM FIMOZĂ OARE O VINDECĂ ??
Ce nu se spune in articol --- fatuta asta , intocmai ca strabuna sa de la carea ramas costumul , se pisha din picioare intocmai ca baba ; cand o apuca cufureala in natura , isi sterge puturosul cu frunza de brusture ; daca o apuca pe camp , cu cocean de porumb ; isi spala parul o data la 2 saptamani cu sapun de casa ; si o pune ca buna sa : imbracata… Citeste mai departe
@varu lui Boc din Rachitele: tare domlee
Ăștia din Răch ițele sunt mai ceva ca intelijența hartificială jisus cu voi
Poate ca domnisoara are intentii bune doar ca ne-am cam saturat de aia din rachitele
asta inseamna patriotism, nu ce promoveaza jegurile de la aur, sos si plm mea stie ce partide de securisti borati
asta "ie" mai buna fara haine traditionale pe ea....se vad mai bine formele...
Are energie, ca și apa , memorie, da’ cui să explici astea. Unul ca Georgescu știe și apreciază istoria și tradițiile românești, de aceea trebuie VOTAT.
cu portul pop ular aplicam PROTOCOALELE MORTII cu ordin de la chelnerul nazist de la 3coceni!
TOT SISTEMUL MEDICAL ESTE CRIMINAL!!! TOTI DOCTORII TREBUIE SPANZURATI IN PIATA PUBLICA! SA RAMANA DOAR DENTISTII, DAR AIA ORICUM NU-S DOCTORI.
Oricum distractia inceped cand isi da jos costumul po****r :-)))
PS Ca sa nu mai spun ca nu am cunoscut asistenta sa nu fie usuratica
Amu am văzut nevasta,fiicele primașului ,se pare că în curînd om vedea tăte consătenele și fii satului Răchițele,pe cine draq înteresează ?
Da' pe la scoala ai fost? Nu poate fi ceva foarte unicat, cum nu poti fi foarte mort