Sursa "Păun" folosită în "problema americană". Profesorul Puşcaş nu are niciun răspuns



Informatorul "Păun", folosit de Securitate pentru a combate anumite probleme sensibile, cum ar fi acţiunile privind combaterea revizionismului maghiar, a fost indicat ca fiind Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Numele profesorului Puşcaş apare în clar ca sursă recrutată de Serviciul de Contraspionaj al Securităţii în dosarul "Verdery", deschis pe numele unui reputat profesor american.

Într-o altă notă informativă, publicată în cartea "Intelectualii şi Securitatea", atribuită lui "Păun", se arată că acesta a primit sarcini clare de a-l determina pe istoricul american Ketih Hitchins, profesor la University of Illinois Urbana Champaign, să emită un punct de vedere cu privire la cartea "Istoria Transilvaniei", editată la Budapesta, în 1987, de către Bela Kopeczi.

"Sursa a acţionat conform instructajului care i s-a făcut, de a încerca să-l determine pe Ketih Hitchins să-şi spună punctul de vedere despre Istoria Transilvaniei".

Securitatea era "supărata" că un istoric britanic, Norman Stone a scris un articol elogios despre cartea editată la Budapesta, şi dorea ca alţi istorici americani, să publice contrareacţii favorabile României.

În nota informativă se arată că "sursa" i-a sugerat lui Ketih Hitchins să îşi spună punctul de vedere "despre care anticipează că ar fi asemănător cu al său".

"Sursa mizează pe faptul că profesorul Ketih Hitchins este împotriva mistificării istoriei şi mai mult ca sigur că îl va combate pe Norman Stone şi indirect îşi va spune punctul de vedere şi despre lucrarea Istoria Transilvaniei, scrisă în R.P. Ungară", se arată în notă.

 

 

 

Comentarii Facebook