SUA alocă 40 de milioane de dolari pentru modernizarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii

 

SUA investesc aproape 40 de milioane de dolari pentru a moderniza Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, pentru a descuraja Rusia.

 

În urma acestor investiții, de la Luna vor putea fu lansate mai multe avioane militare, se va putea face repararea mai multor aeronave şi vor fi sporite rezervele de combustibil şi armament, elemente considerate critice pentru activităţile curente ale forţelor aeriene române şi americane, şi cu atât mai importante în cazul unui potenţial conflict, scrie Mediafax.

 

Fondurile pentru lucrările la Câmpia Turzii provin din bugetul Departamentului Apărării pentru descurajarea Rusiei, program cunoscut drept Iniţiativa de Descurajare Europeană (anterior Iniţiativa de Reasigurare Europeană).

 

Aproape 25 de milioane din cele 40 de milioane de dolari sunt alocate pentru lucrări de infrastructură privind operaţiunile de zbor, potrivit unui document al Forţelor Aeriene SUA în Europa (USAFE), obţinut de Defense News.

 

Avioanele SUA sunt sunt găzduite permanent la baza de la Luna, dar în ultimii ani au fost numeroase exerciții acolo, inclusiv unele la care au participat alte armate NATO. Departamentul american al Apărării nu are o prezenţă permanentă la Câmpia Turzii, însă în ultimii ani aici au fost desfăşurate temporar avioane militare de tip F-15 şi A-10 cu misiunea intensificării cooperării cu forţele române.

 

Recent, două avioane invizibile pe radar de tip F-22 Raptor au fost la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii pentru a lua parte la exerciţiul Dacian Eagle 2018, alături de aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române.

Comentarii Facebook