Studenții clujeni de la UTCN au câștigat un concurs internațional în SUA, cu o SUPER clădire anti-seism - FOTO

 

Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câștigat un concurs internațional, cu o construcție de 29 de etaje care rezistă la un cutremur cu magnitudinea de 10 grade pe scara Richeter. 

 

”Seismic Design Competition” a fost un concurs organizat în perioada 21-25 iulie în Anchorage, Alaska, iar clujenii s-au luptat cu studeți de la 28 de universităţi americane, precum Stanford, California-Berkeley sau UCLA. 

 

Este o competiție care se desfășoară anual, se organizează o conferință pe probleme de seism, dar are loc și acest concurs. Reprezentanții universităților care participă la conferință se înscriu și cu lucrări. De fapt, sunt construcții din diferite materiale care sunt supuse unor încercări seismologice. Pentru a trece de primele două cutremure simulate la care sunt supuse construcțiile, acestea trebuie să îndeplinească condițiile de structură, iar la al treilea trebuie să reziste pur și simplu. Seismele induse sunt graduale, din ce în ce mai mari”, a declarat purtătorul de cuvânt al universităţii clujene, Mirela Boțan, citată de agerpress. 

 

Din echipa de la UTCN au făcut parte doi viitori arhitecţi şi nouă ingineri în construcţii. Clădirea este făcută din lemn de balsa, un arbore tropical din America, foarte uşor şi elastic.

 

Structura a fost testată la trei cutremure date de concurs, scalate de trei ori, ceea ce înseamnă că au fost puse pentru a fi testate la o machetă. După aceea, am vrut să testăm la un cutremur artificial şi am încercat să punem cel mai mare cutremur rezistat de masă şi nu am reuşit să o rupem", a spus Dezo Andrea, studentă la Facultatea de Construcţii. 

 

 

În 2013, studenții clujeni de la UTCN au câștigat locul al treilea la același concurs. 

 

Foto: Facebook

Comentarii Facebook