SOS Tarnița: NU poluați apa pe care o bem! Unii au și hidroavion pe lac


O petiție inițiată online își propune salvarea lacului de la Tarnița din mâna șmecherilor care poluează cu dejecții lacul și care l-au transformat în proprietate privată.

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem stoparea ilegalităților din lacul Tarnița și împrejurimile sale, pentru că lacul ne oferă apa potabilă pe care o bem.

Cerem demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane.

Cerem aplicarea legii care prevede interzicerea ambarcațiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane.

Cerem amendarea proprietarilor care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri”, precizează semnatarii petiției.

Aceștia sunt în război cu membra PNL, Rocsana Contraș, șef birou grad II la Salvaspeo Cluj și a ariilor protejate montane administrate de Consiliul Județean, care ”în loc să aplice legislația care interzice ambarcațiunile motorizate pe lac, este prima persoană care o încalcă, folosind ambarcațiuni motorizate și denumind „penali” sau „insecte” demnitari ori iubitori de natură care se împotrivesc poluării zonei cu motoare”. Semnatarii petiției cer demiterea ei.

Cerem ca toate instituțiile cu rol de administrare a Tarniției să conlucreze pentru a reglementa situația la lac pentru ca bunul comun al clujenilor, din care bem apă, să nu mai fie privatizat, batjocorit și poluat.

De ce este important?

Prin Decizia 147 / 1994, Consilul Judetean Cluj a declarat lacul Tarnița ca Zonă Naturală Protejată de Interes Județean, alături de alte lacuri. Apoi, prin Decizia 67 / 1995, Consiliul Judetean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes județean, care cuprindea și reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarnița. Printre altele, acest regulament prevedea expres interdicția de navigatie cu motor. Prin HCJ 70 / 1999, Consiliul Județean Cluj a aprobat un plan urbanistic de zonă protejată prin care se prevede interdicția ambarcațiunilor motorizate, fără ca prevedea să fie pusă în aplicare. 

Hotărârea de Guvern nr. 665/2008 care stabilește căile navigabile interioare ale României prevede ca Tarnița să fie navigabilă. Dar prevederea din HG nr. 665/2008 intră în contradicție cu HG 452 / 2003, care menționează că activitățile de agrement nautic nu se pot desfășura în zonele protejate sau în cele de protecție, ceea ce este exact situația lacului Tarnița. 

În concluzie, permiterea ambarcațiunilor motorizate unde bem apă, e o ilegalitate. 

De aceea, Hidroelectrica trebuie să intabuleze proprietatea până la cota 521.5, iar Apele Române până la cota 525. După identificarea construcțiilor ilegale și a proprietarilor privați care au construit ilegal, cerem aplicarea legii 50 / 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, adică demolare.

Arată instituțiilor amintite mai sus că suntem o forță colectivă și că nu mai pot rămâne nepăsătoare în fața abuzurilor, mai ales când e amenințat dreptul nostru la o apă curată și la un mediu nepoluat. Semnează petiția și dă mai departe!”.

Comentarii Facebook