Somniferele cresc riscul decesului

 

Somniferele se asociaza cu un risc de deces de aproape patru ori mai mare decat la persoanele care nu iau astfel de medicamente, arata un studiu american publicat luni in BMJ OPEN, mentionat de APF.

Somniferele consumate in mod constant determina si un risc crescut de cancer, adauga autorii studiului.

Studiul, realizat de o echipa de medici din California, s-a desfasurat pe 10.529 adulti, cu varsta medie de 54 de ani si care au luat somnifere pe reteta intre inauarie 2002 si ianuarie 2007. Ei au fost comparati cu cele 23.676 de persoane care n-au luat somnifere si care au fost sub observatie in medie 2,5 ani.

Pacientii care luau somnifere au prezentat un risc de mortalitate de peste patru ori mai mare decat cei care nu le consumau. Din aceasta cauza, grupul de medici care a realizat studiul lanseaza un avertisment in privinta consumului de somnifere.

"Apreciem ca 6-10% din adultii americani au luat acest tip de medicamente in 2010, cifra putand fi chiar mai mare in anumite parti ale Europei", spun cercetatorii.

 

Potrivit studiului, au existat 265 decese dintre cei 4.336 pacienti care au luat zolpidem, medicament prescris frecvent, si 295 in randul celor 23.000 de persoane care n-au luat sedative ca sa doarma.

Comentarii Facebook