Sistem unic de contorizare a caldurii inventat de un clujean! Factura intr-o luna de iarna e de 30 de lei pe luna


Un clujean si-a instalat in propriul apartament un sistem unic de distributie a agentului termic si de contorizare, ajungand sa achite iarna numai 30 de lei la caldura.

Ioan Vilt, fostul lider de sindicat de la Regia Autonoma de Termoficare (RAT) din Cluj-Napoca, a declarat ca inventia lui poate fi aplicata numai in cazul apartamentelor racordate la reteaua centralizata de termoficare.

"Plata facturii de incalzire pe baza repartitoarelor, de catre abonati, nu este corecta, pentru ca abonatul suporta si pierderile din tevile neizolate din beciuri, holurile blocurilor si apartamentele celor debransati. De fapt, se plateste toata energia termica intrata in bloc. Solutia este ca locatarilor care sunt bransati la RAT sa li se faca o contorizare individuala, prin distributia pe orizontala a caldurii in apartamente. Numai asa clujenii racordati la reteaua centralizata vor plati facturi de peste 20 de ori mai mici decat in prezent. Eu am acest sistem, unic in Cluj-Napoca, din 2006 si platesc pe luna de iarna facturi la incalzire de 30 de lei in medie, fata de 400 de lei cat plateam inainte. Economia e fantastica", a spus Ioan Vilt, citat de Mediafax.

Intreg sistemul a costat 2.000 de lei si a constat in inlocuirea tevilor, a racordurilor si a doua contoare. Clujeanul s-a legat direct la conducta de furnizare a agentului termic din subsolul blocului, iar tevile urca pe casa scarilor direct in locuinta lui, iar consumul se contorizaza separat.

Clujeanul sustine ca i-a propus, in 2007, primarului Emil Boc sa extinda acest sistem la nivelul intregului municipiu, dar nu a primit niciun raspuns.

Comentarii Facebook